DruštvoKulturaVesti

Održana promocija zbirki pesama Redžepa Nurovića

U Svečanoj sali Kulturnog centra Novi Pazar sinoć je održana promocija tri zbirke pesama Redžepa Nurovića. Zbirka pesama „Pjesma iz slušalice“ osma je knjiga ovog pesnika, a o njegovoj poeziji i stvaralaštvu na promociji govorili su književnik Sinan Gudžević i akademik prof. dr Milutin Đuričković.

Promocija Redžepa Nurovića privukla je pažnju ljubitelja pesama. Ove knjige otkrivaju put pesnika na koji način i pod kojim okolnostima su nastale. Njegove zbirke zasnivaju se na temi ljubavi na savremen način, periodu kada je izgubio vid kao i tek neke pesme o geo – političkim situacijjama na planeti.

“Poruka mojih pesama je da čovek uživa, ako može uopšte da se tako kaže, dok čita pesme. Trudio sam se da što mogu više i što više znam i kao čovek i kao umetnik, da dam što više i što lepših pesničkih slika, metafora, i naročito jakih i završnica. Da li sam u tome uspeo, ne znam.

Akademik prof. dr Milutin Đuričković i urednik izdavača knjige „Pjesme iz slušalice“ ističe koliko je poezija Redžepa Nurovića kvalitetna i bogata.

“To nije jedna obična zbirka pesama, već jedna ozbiljna pesnička tvorevina, koja pokazuje genezu, preobražaj, razvoj i usavršavanje ovog pesnika, koji ima i ume šta da kaže. Mislim da će ova promocija večeras biti jedna prilika da ispravimo jednu vrstu nepravde prema ovom pesniku, koji je čini mi se malo zapostavljen, a zaslužuje pažnju čitalaca, šire javnosti a ne samo u Novom Pazaru, već i u čitavoj zemlji”, kazao je Đuričković.

Zbirke pesama Redžepa Nurovića prevedene su na slovenački, francuski i engleski jezik. Sve tri knjige napisane su u periodu kada je Nurović izgubio vid, 2015. godine. Na promociji o njegovom stvaralaštvu i poeziji govorili su književnik Sinan Gudžević i akademik prof. dr Milutin Đuričković.

A.A.

 

Podeli