DruštvoVesti

Podstrek đacima koji vole istoriju

Učenici sedmog razreda OŠ ‘’Rifat Burdžević Tršo’’ Aleksa Filipović i Miloš Dobrić ostvarili su zavidne rezultate na nedavno održanom gradskom i okružnom takmičenju iz istorije. U znak podstreka za nastavak naučno istraživačkog rada, zaposleni u Istorijskom arhivu ‘’Ras’’ odlučili su da iznenade ove uspešne đake poklon knjigama vlastitog izdanja.

U dogovoru sa nastavnicom istorije i direktorom OŠ ‘’Rifat Burdžević Tršo’’ ovo je, za talentovane mlade istoričare, bila poseta iznenađenja. Osim arhivista poklone su im tom prilikom uručili i dugari iz odeljenja. A u osnovi svega je ljubav prema istoriji.

”Uvek sam mislio da, ako ne znamo šta se desilo u prošlosti, kako ćemo da se snađemo u budućnosti? Pravićemo iste greške koje su pravili naši preci. To mi je od malih nogu bilo interesantno i zanimljivo da proučavam neke detalje koji drugima možda i nisu bitni, ali meni je to važno. Planiramo da nastavimo da se borimo na Republičkom takmičenju, za naš grad, drugare i porodicu”, kaže Aleksa Filipović. On je na Opštinskom takmičenju osvojio prvo, a na Okružnom, drugo mesto.

Miloš Dobrić, koji je osvojio drugo mesto na Opštinskom takmičenju kaže da je pozitivno iznenađen ovom posetom i poklonima. Planira, kaže da nastavi da uči istoriju i širi svoja znanja u toj oblasti.

Nastavnica istorije Sandra Kovačević ponosna je, kaže, na uspeh svojih učenika. To joj je satisfakcija za uloženi trud i dodatna motivacija za rad ubuduće. Ovakav gest arhiva Ras je, ističe, za svaku pohvalu.

Institucionalna podrška đacima koji vole istoriju je lep primer da se znanje kao trajna vrednost, vrednuje, prepoznaje i nagrađuje.

‘’Istorijskiarhiv„Ras“ rešio je da nagradi učenike OŠ“Rifat Burdžović Tršo” koji su na opštinskom i okružnom takmičenju iz istorije ostvarili zavidne rezultate. Danas smo ih iznenadili na času i doneli im poklone u ime naše ustanove. Radi se o knjigama koje su izdanja našeg Arhiva i koje se naravno tiču istorije. Na taj način želimo da ih podstaknemo da se i dalje bave naukom i da koračaju putem znanja, kao jedine prave vrednosti uprkos svim drugim stvarima koje nam se prezentuju”, kazala je Azra Mušić Kararić iz Istorijskog arhiva „Ras“.

Istorijski arhiv „Ras“ učestvovao je u nedelji obeležavanja 20. aprila Dana grada Novog Pazara. Od 15. do 26. aprila priređena je manifestacija „Dani otvorenih vrata Arhiva“ . U okviru iste posetioci su bili u prilici da vide stalnu postavku izložbe „Trgovina i zanatstvo u Novom Pazaru“ i „Novi Pazar – od kasabe do modernog grada“. Učenici Osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“ tokom protekle nedelje već su posetili arhiv gde su pored izložbe imali priliku i da se upoznaju sa načinom funkcionisanja samog Arhiva. Arhivista Jasmina Leković ugostila je đake i tada su im prikazani i dokumenti koji se tiču osnivanja njihove škole.

Podeli