Poslednje

Saradnja na polju kulture, obrazovanja i sporta

Delegacija iz Bosne i Hercegovine u dvodnevnoj je poseti Novom Pazaru. Tom prilikom, sa predstavnicima grada sastali su se ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona-Adnan Velagić i rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prof.dr. Alena Huseinbegović.

Ministar Velagić se srdačno zahvalio gradonačelniku na pozivu „Srdačna dobrodošlica nas je obradovala. Razgovor je tekao u pravcu povezivanja između Mostara i hercegovačko-neretvanskog kantona i mislim da smo na tom planu postigli visok stven usaglašavanja u pogledu budućeg studiranja na univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Otvorili smo nekoliko značajnih tema koje će značiti i za stanovnike kantona i za građane Novog Pazara.“, rekao je ministar Velagić.

Gradonačelnik Nihat Biševac kazao je da je ovo nastavak saradnje koja je započela pre korone. „Prvo što spaja ljude su kultura i sport. Imamo mnogo prostora da uspostavimo saradnju na tim poljima. Juče smo imali promociju knjige, danas ćemo srednjoškolcima predstaviti Univerzitet „Džemal Bijedić“ i obiću OŠ „Stefan Nemanja“ kao i Ugostiteljsko-turističku školu.“; kazao je gradonačelnik.
Na promociji univerziteta novopazarskim srednjoškolcima, rektorica Huesinbegović je kazala: „Ovo je Univerzitet koji postoji skoro pola vijeka, studentima nudemo izvrsne programe i najbolje uslove. Ovakve prezentacije su izuzetno korisne jer otvaraju vrata budućim studentima da postignu akademsku izvrsnost i profesionalni uspjeh. Studentima nudimo savremen kampus, gdje su uslovi za smještaj i studiranje izuzetni“.

Članica Gradskog vijeća Denisa Curić, zadovoljana rezultatima prezentacije, ističe značaj akademske saradnje.

“Novi Pazar je grad talentovanih mladih ljudi koji su svoje znanje potvrdili osvajanjem nagrada na najvećim državnim i regionalnim takmičenjima. Zahvaljujući sastancima koje su danas krunisali ovom prezentacijom, budući studenti sada imaju priliku steći akademsko zvanje i u Mostaru. Ovo je važan korak za budućnost naše omladine i njihov profesionalni razvoj“.

Podeli