DruštvoVesti

Usvojeni važni projekti za unapređenje saobraćaja

Na sednici Saveta za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara usvojene su odluke o realizaciji dva značajna projekta u smislu unapređenja saobraćaja. Reč je o rešavanju problema u Ulici Mehmeda Alibašića, kao i na raskrsnici ulica Rifata Burdževića i Sjenička.

Na raskrsnici ulica Rifata Burdževića i Sjeničke, najbolje rešenje je, prema rečima saobraćajnog inženjera i člana Saveta za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara Dženana Licine, kanalisanje saobraćaja. Takav zaključak je donet na osnovu svih saobraćajnih istraživanja, kojim je na pomenutoj raskrsnici isključena mogućnost izgradnje kružnog toka.

„ Predviđeno je i regulisanje pešačkih tokova kao i postavljanje zaštitnih ograda. Ideja je da se saobraćaj na toj raskrsnici umiri i stvore uslovi za bezbednije kretanje kroz samu raskrsnicu“, rekao je Ličina.

Najavio je da će izmenom režima saobraćaja i uvođenjem jednosmernog kretanja vozila biti rešen dugogodišnji problem u Ulici Mehmeda Alibašića.

„U pitanju je frekventna ulica, gde se vozila parkiraju na trotoaru. Ideja je da to bude jednosmerni blok kreatnja vozila, da se trotoari oslobode i da napravimo zaštitne ograde kako bi isključili mogućnost parkiranja vozila na trotoarima. Broj parking mesta ostaje isti kao i do sada, jer će jedna saobraćajna traka biti predviđena za kretanje vozila, a druga upravo za obezbeđivanje parking prostora“, zaključio je Ličina.

Predsednik Saveta i član Gradskog veća Vahidin Melajac ističe da će, kako je i najavio, radovi u cilju rešavanja saobraćajnih problema u gradu biti intenzivni, a u cilju bezbednosti i zadovoljstva građana.

„Sistemski i punim kapacitetom pristupićemo rešavanju problema sa kojima se suočavaju naši sugrađani. Delegirali smo na današnjoj sednici realizaciju dva važna projekta i očekujemo pozitivne efekte a onda, za petnaestak dana, kreće realizacija još dva projekta, pa još dva i tako redom. Ubeđen sam da će pozitivni efekti biti vidljivi“, rekao je Melajac.

Naglasio je da su imali konstruktivne sastanke sa predstavnicima Policijske uprave i sa projektantima koji će raditi na postavljanju kamera za detekciju saobraćajnih prekršaja.

”U prvoj fazi biće postavljene po dve kamere na potesu od Selakovca prema Dojeviću, od Mura prema Bajevici, a koordinator akcije biće Aladin Zećirović, član Saveta  i Gradskog veća grada Novog Pazara.  Očekivanja javnosti su velika, ali ljudi koji će raditi na ovim projektima su stručni i vole ovaj grad. Sistemom realizacije projekata „dva po dva“ cilj su nam bolji protok saobraćaja i bezbednost  pešaka, naročirto đaka u naseljima u zoni škola”, poručuje Melajac.

 

Podeli