DruštvoVesti

Veliki odziv za preventivne preglede bubrega

Novopazarska Opšta bolnica organizovala je danas akciju preventivnih pregleda bubrega. Veliki broj Novopazaraca iskoristio je priliku da kontroliše svoje zdravstveno stanje, bez predhovnog zakazivanja. Od osam sati ujutru do 16 časova pregledano je pedesetak pacijenata.

Ovo je prva akcija preventivnih pregleda koja je organizovana na Nefrološkom odeljenju novopazarske Opšte bolnice. Po pojednostavljenoj proceduri, bez predhodnog zakazivanja, do 13 časova pregledano je tridesetak pacijenata.

”Što se tiče nefrologije, ovo su prvi preventivni pregledi. Akcija protiče bez problema i veliki je odziv pacijenata. Najčešće se javljaju oni koji osećaju bolove u leđima, a koji mogu ukazivati na probleme sa kičmom ili sa bubrezima”, rekao je dr Alen Omerović.

Preventiva je važna za sve zdravstvene tegobe, pa tako i u oblasti nefrologije, naročito iz razloga što, kako ističe doktor Omerović,  bubrežne bolesti ne daju baš jasne simptome.

Za pacijente kod kojih je već ustanovljena bubrežna insuficijencija, postoji preddijalizna ambulanta gde se proveravaju nalazi svake srede.

 

Podeli