DruštvoVesti

DUNP: Novopazarski gimnazijalci među najboljim matematičarima

Nikola Miladinović, Petar Popović, Miloš Savić i Jovan Radenković postigli su najbolje rezultate  na 66. Državnom takmičenju iz matematike (B kategorije) za učenike srednjih škola, koje je održano na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Nikola Miladinović je učenik prvog razreda Gimnazije u Kruševcu, a Petar Popović pohađa drugi razed Šabačke gimnazije. Iz iste škole je i pobednik u kategoriji trećih razreda – Miloš Savić, a među maturantima najbolje rezultate je postigao Jovan Radenković iz Aleksinačke gimnazije.

Učenici novopazarske Gimnazije postigli su dobre rezultate: Sergej Knežević i Arijan Lakota osvojili su treće mesto, dok je Mehmed Fazlić u grupi pohvaljenih takmičara.

Na Državnom takmičenju iz matematike, koje su zajedno organizovali Državni univerzitet u Novom Pazaru i Društvo matematičara Srbije, učestvovalo je 240 učenika srednjih škola iz brojnih gradova iz čitave zemlje.

Danas je organizovana svečana dodela nagrada. Najbolji učesnici dobili su plaketu koja nosi ime dr Ćemala Dolićanina, profesora emeritusa, prvog rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru i matematičara međunarodne reputacije, kao i druge prigodne nagrade.

Društvo matematičara Srbije tradicionalno najboljim takmičarima dodeljuje medalje: zlatne, srebrne i bronzane.

Podeli