DruštvoVesti

DUNP: Državno prvenstvo iz matematike

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru u toku je 66. Državno takmičenje iz matematike (B kategorije) za učenike srednjih škola.

Na ovu manifestaciju znanja, koju zajedno organizuju Društvo matematičara Srbije i ova visokoškolska ustanova, došlo je preko 240 najboljih matematičara iz Beograda, Subotice, Novog Sada, Bora, Negotina, Vranja, Čačka i brojnih drugih gradova iz čitave Srbije. Novopazarsku Gimnaziju predstavljaju četiri učenika.

Otvarajući takmičenje, uz reči dobrodošlice, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Zana Dolićanin istakla je da je matematika jedan od najvažnijih stubova sveobuhvatnog obrazovanja. Naglasila je da zbog toga zaslužuje posebnu pažnju. Prema njenim rečima, na Državnom univerzitetu od osnivanja postoji studijski program matematika na sva tri nivoa studija. Podsetila je da više od tri godine aktivno radi Centar za unapređenje i popularizaciju matematike, koji okuplja talentovane osnovce i srednjoškolce, te da se na Državnom univerzitetu tradicionalno održava renomirana međunarodna matematička konferencija.

Predsednik Republičke komisije za takmičenja srednjih škola doc. dr Miljan Knežević, prodekan Matematičkog fakulteta u Beogradu, istakao je da je ovo takmičenje izuzetno značajno za Državni univerzitet, grad Novi Pazar i čitavu zemlju

”Bez mladih i talentovanih ljudi nema napretka, zato što će oni biti nosioci tehnološkog razvoja naše države”, rekao je Knežević.

U ime Društva matematičara Srbije učesnike je pozdravio Veljko Ćirović. On je naglasio da je jedan od glavnih ciljeva Društva matematičara Srbije da se bavi otkrivanjem, negovanjem i razvijanjem obdarenih mladih matematičara.

Ovo veliko takmičenje Državni univerzitet organizuje i u znak sećanja na matematičara međunarodne reputacije, svog prvog rektora prof. dr Ćemala Dolićanina i najbolji takmičari će uz ostale nagrade dobiti i posebno priznanje-povelju koja nosi njegovo ime.

Takmičari za rešavanje zadataka na raspolaganju imaju 4 sata, a najboljima će biti dodeljene nagrade i priznanja.

Državno takmičenje iz matematike (B kategorije) okuplja učenike koji ne pohađaju specijalizovana matematička odeljenja srednjih škola. Najuspešniji učesnici državnog takmičenja bez prijemnih ispita mogu da se upišu na fakultete gde se polaže matematika i dobijaju državne stipendije.

Podeli