DruštvoVesti

Prikupljeno 58 jedinica krvi – Predškolci na času humanosti

U današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno je 58 jedinica, od ukupno 67 dobrovoljnih davalaca, koliko ih se odazvalo akciji. Posetioci aprilske akcije bili su i mališani Predškolske ustanove ”Mladost” koji su na taj način sticali saznanja o humanosti.

Ovo je prvi put da grupa predškolaca dođe u posetu dobrovoljnim davaocima krvi, koje su posmatrali sa odovarajuće distance. Vaspitači su odradil sve neophodne pripreme sa grupom budućih prvaka, a oni su imali bezbroj radoznalih pitanja  za lekare i volontere Crvenog krsta o praktičnoj strani humanosti.

”Radili smo projekat ”Kuća znanja”, preko kojeg smo pratili sve što mališane zanima. Počeli smo sa delovima tela i na taj način ih uveli u medicinu, a sada smo stigli i do humanosti. Odlučili smo da posetimo neku akciju; da deca nauče koliko je to važno, kako nečijih 5 minuta može da nekome spasiti život, koliko su to humane stvari i koliko je to zaista dobro i lepo”, izjavila je vaspitačica Predškolske ustanove ”Mladost” Ajša Ćorović.

Među dobrovoljnim davaocima bilo je višestrukih, ali i onih koji su danas prvi put dali krv.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi organizuje Crveni krst Novi Pazar i Institut za transfuziju krvi Srbije. Sledeća akcija u Novom Pazaru biće organizovana za dve nedelje.

 

 

Podeli