SvetVesti

Izrael 180 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno skoro 33.000 ljudi

Broj ljudi koji su ubijeni u napadima koje za genocid optuženi Izrael izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 32.975.

Ashraf al-Qudra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, objavio je najnovije informacije o izraelskim napadima na Pojas Gaze tokom proteklih 180 dana.

Istakao je da je još 59 Palestinaca ubijeno, a 83 povrijeđeno u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze u posljednja 24 sata.

Al-Qudra je kazao da je broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze dostigao 32.975, a povrijeđenih 75.577.

Naglasio je da pod ruševinama i pored puta ima mrtvih osoba, ali zbog prepreka izraelskih snaga, medicinski timovi i službenici civilne zaštite ne mogu doći do tijela.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je odredio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

Anadolu

Podeli