DruštvoPoslednjeVesti

Izgradnja vrtića u Ćukovcu planiranom dinamikom, gradiće se još jedan u Novom Pazaru

Posetu ovom kraju ministarka nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Slavica Đukić Dejanović nastavila je u Novom Pazaru, obilaskom radova na izgradnji noog vrtića u naselju Ćukovac.

Sa 300 novih mesta i lista čekanja će se rasteriti, a deca će boraviti u najsavremenijem objektu, izgrađenom po svetskim standardima.

Projekat vredan 210 miliona dinara koji je dobio Grad Novi Pazar od strane Ministarstva prosvete kroz zajam Svetske banke, važan je za čitavu zajednicu. Ovo, međutim neće biti jedina investicija, najavljena je izgradnja još jednog vrtića.

Ministarka Đukić Dejanović izrazila je veliku zahvalnost jedinici lokalne samouprave koja je, kazala, dala ogromnu podršku izvođačima koji poštuju termine.

Podsetila je da ovo njen drugi obilazak.

”Drugi put obilazim ovu  vrlo značajnu institucije koja se prostire na blizu 2.000 kvadrata koja bi trebalo da primi blizu 300 mališana. Ja se nadam već u septembru, ali u ovoj godini primiti mališane i prosto ublažiti problem koji Novi Pazar ima, a kome se mi u neku ruku i radujemo jer je natalitetna politika je problem čitave Srbije” kazala je Đukić Dejanović.

Ona je podsetila da je Novi Pazar grad mladih, ali da je broj dece koji bi trebalo da budu uključeni u predškolske sisteme vaspitanja i obrazovanja neuporedivo veći nego što Novi Pazar u ovom momentu može da pruži.

”Sa ovih 300 novih mesta mi ćemo zapravo ublažiti liste čekanja i ja se iskreno nadam da ćemo ubrzo imati plan i da će vlada Republike Srbije naći načina da pomogne jedinicu lokalne samoprave za još jedan vrtić nikne” kazala je ministarka i istakla da Novi Pazar mora da ide krupnim koracima napred.

Sa gradskim rukovodstvom obišla je radove na izgradnju novog vrtića u kojem su u toku unutrašnji radovi. Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac podsjetio je na značajna stranstva koje je vlada Republike Srbije ministarsko prosvete također uložilo u vaspitno obrazovne ustanove.

”Vlada Republike puno ulaže u Novi Pazar kada je reč o obrazovanju. Pre dve godine je otvorena jedna potpuno rekonstruirana osnovna škola Bratstvo u koju je uloženo pet miliona eura. Radi se u školi Desanka Maksimović a ti radovi sa novom školskom salom  vredni su  oko 600 miliona dinara.  Pre nekoliko godina otvoren je  vrtić u naselju Šestovo” kazao je Biševac i podsetio da je na tom mestu bio vrtić koji  je bio u izuzetno lošem stanju, te da se nakon rušenja krenulo u izgrsandju novog.

”Možemo biti zadovoljni sa dinamikom radova,  tako da sigurno ove godine početkom septembra očekujemo da najmlađi naši sugrađani mališani počnu da borave u ovom vrtiću, u kojem će imati izuzetno moderne, savremene i dobre uslove,  evropske uslove jer to oni zaslužuju”ocenio je Biševac i dodao da će se izgradnjom vrtića  smanjiti i ublažiti problem i liste čekanja u Novom Pazaru.

pripremlejni su i projekti za izgradnju novih vrtića, poručio je on istakavši da i u narednom periodu očekuje pomoć mlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete.

Završetkom radova i otvaranjem ovog objekta brojni problemi biće rešeni kazala je direktorka Predškolske ustenove ”Mladost” Stabina Hoćanin.

”Važno je za našu decu, roditelje , ali  i za radnike.Naš san je ostvaren, presrećni i prezadovoljni smo jer ćemo u ovom opobjektu početi sa radom. Očekujemo da to bude u septembru jer vidite i sami da radovi teku dinamikom koja je propisu kazala je Hoćanin i istakla da je  reč o najsavremenijem vrtiću u kojem će biti relaizovan i novi program ‘ naše godine uzleta’.

Dodala je da se ulaže i u ostale objekte , te da se radi na njihovoj adaptaciji, sanaciji, uz pomoć lokalne samouprave i Ministarstva i kroz projekte.

U ovom objektu boravit će deca jaslenog odnosno od jedne do pet i po godina, to je s preškolskog uzrasta. 14 radnih soba bit će opremljeno da ispunjava sve potrebe za boravak deca na celodnevnom odnosno poludnevnom boravku.

 

Senada Kalić

Podeli