DruštvoVesti

Ambasador Hil o razvoju Novog Pazara sa gradonačelnikom Biševcem

Ambasador Sjedinjenjih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je njegova treća poseta Novom Pazaru za samo godinu dana potvrda odnosa prema gradu i ovom delu Srbije.

Ambasador Hil se tokom zvanične posete sastao najpre sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima.

On je rekao tokom posete Novom Pazaru da je veliki optimista u pogledu razvoja ovog grada i regiona, kao i buduće saradnje sa lokalnim vlastima.

Optimista sam po pitanju saradnje SAD i ovog regiona, o čemu smo danas puno razgovarali. Kao što je poznato ovaj grad raste zahvaljujući, pre svega, velikom broju mladih. Iz toga crpim taj osećaj optimizma da ako oni mogu više i mi možemo više doprineti razvoju ovog regiona. Zato je zadovoljstvo razgovarati sa gradonačelnikom Biševcem i njegovim timom o tome šta konkretno možemo da učinimo u budućnosti”, kazao je ambasador Hil.

Gradonačelnik Nihat Biševac je, osvrćući se na partnerstvo sa SAD, govorio o konkretnim oblicima podrške. On je podsetio da je preko programa USAID, podržavana realizacija nekoliko projekata bitnih za poboljšanje života u ovom gradu, a da je posebno važna pomoć razvoju IT sektora.

„Preko programa USAID data nam je ogromna podrška u sferi razvoja IT sektora gde postoji ogroman potencijal za zapošljavanje mladih. Do sad je, od osnivanja regionalnog IT centra, posao u struci našlo preko 350 mladih ljudi. Očekuje nas okončanje radova na zgradi površine preko 1300 kvadratnih metara, a u toku su pregovori za izgradnju tehnološkog parka, čime obezbeđujemo posao za preko hiljadu visokoobrazovanih omladinaca u IT sektoru. Oni su potencijal ne samo novopazarskog kraja, naše privrede, već i resurs regiona“, kazao je gradonačelnik Biševac.

Ambasador Hil je u poslednjih godinu dana tri puta boravio u Novom Pazaru.

Podeli