DruštvoVesti

Izraelska vojska za dva dana u Gazi ubila 127 Palestinaca koji su čekali humanitarnu pomoć

Iako su privremene odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Izraela 26. januara uključivale “osiguranje pristupa humanitarnoj pomoći u Pojasu Gaze”, izraelske snage su nastavile sa ubijanjem civila koji pokušavaju doći do humanitarne pomoći.

U samo dva dana u izraelskim napadima ubijeno je 127, a ranjeno više od 760 Palestinaca koji su čekali na humanitarnu pomoć.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog ofanzive za genocid optuženog Izraela 85 posto stanovništva Pojasa Gaze je interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu ICJ-u, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih naroda (UN) u privremenoj presudi u januaru presudio da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naložio je privremene mjere Vladi Izraela da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze.

Međutim, prema palestinskom Ministarstvu zdravstva u Gazi, izraelska vojska je ubila više od 127, a ranila više od 760 Palestinaca koji su čekali da dobiju humanitarnu pomoć u sjevernom dijelu Pojasa Gaze i u Deir al-Balahu.

U jutarnjim satima 29. februara, izraelska vojska gađala je Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć bombardirajući i otvorivši vatru na raskrsnicu Nablusi u ulici Rashid, na jugu grada Gaze, koja povezuje sjever s jugom Pojasa Gaze.

U izraelskom napadu na ljude koji su čekali humanitarnu pomoć ubijeno je 118, a povrijeđeno 760 ljudi.

Palestinska vlada u Gazi je naglasila da je napad Izraela na one koji čekaju humanitarnu pomoć bio “namjeran i planiran” i poručila:

“Okupaciona vojska je znala da su ti ljudi došli u regiju da prime humanitarnu pomoć, ali ih je hladnokrvno ubila.”

Podeli