KulturaVesti

Sofra na dar čuvarima tradicije

Etnološko odeljenje novopazarskog Muzeja ”Ras” bogatije je za jedan neobičan eksponat star sto godina. U pitanju je sofra na rasklapanje, netipično velikih dimenzija u dobro očuvanom stanju, vlasništvo porodice Hadžifejzagić.

Za ovom sofrom tokom celog jednog veka obedovalo je nebrojeno mnog ljudi, žena, dece… Bila je u privatnom vlasništvu porodice Hadžifejzagić, a kada su važni događaji bili u pitanju, iznajmljivana je po potrebi. Danas krasi Etnološko odeljenje Muzeja Ras, gde uz ostale vredne eksponate, svedoči o vremenu kojeg više nema.

”U pitanju je sofra, ali ne obična, već sofra na rasklapanje velikih dimenzija. Namenjena je velikim skupovima u porodici, kada je bajram, sunet, veliki juftar, svadbeni ručkovi. Stara je oko sto godina, ali je u veoma dobrom stanju. Vlasnici su se potrudili da je očuvaju maksimalno, tako što su ojačali ivice metalnim trakama, održavali su je i čistili”, izjavila je etnolog Semina Đerlek.

Sofru je naprvaio Hivzija Hadžifejzagić, a Nafa Hadžifejzagić ju je poklonila muzeju. Takvom odlukom iskazala je visok nivo svesti o značaju očuvanja tradicije i uopšte kulturnog identiteta za buduća pokolenja.

Za ovako očuvan predmet bilo je i zanteresovanih kupaca, ali kako donatorka eksponata kaže, prave vrednosti nemaju cenu. Tek kao poklon muzeju, ova neobična sofra je dobila trajnu vrednost.

Podeli