DruštvoVesti

Sistematski pregledi za buduće prvake teku ustaljenom dinamikom

Sistematski pregledi za upis dece u prvi razred osnovne škole, za školsku 2024/25 godinu, počeli su 8. februara i trajaće do 15. aprila 2024.godine. Sistematski se odnose za decu rođenu u periodu od 1. marta 2017.godine do 28. februara 2018.god.

 Ove godine oko 1500 đaka upisaće prvi razred osnovne škole. Sve škole kako gradske tako i seoske dobile su termine kada budući prvaci treba da izvrše sistematski pregled. Doktorka Biljana Đerković zamolila je sve roditelje da poštuju predviđeni raspored, koji podrazumeva nekoliko pregleda.

 “Prvo se javljamo izabranom lekaru i dobijamo upute oftamologu i laboratoriju. Posle toga svako u svom dispanzeru, pošto ih imamo dva, kada završi obilazak Razvojnog savetovališta koje obuhvata: logopeda i defektologa. Potom se odradi laboratorijski pregled: nalaz krvi i urina i EKG. Zatim dolazimo sa svim dokumentima kod izabranog lekara. On pregleda sve dokumente i vakcinalnli karton. Ukoliko se ustanovi da dete nije uredno vakcinisano odlaže se vakcinacija, ukoliko je sve u redu posle kliničkog pregleda, koje obuhvata: pregled grla, pluća, nalaz na srcu, merenje krvnog pritiskaiI palpiranje pulseva kod dece, izabrani lekar zaključuje da li je dete zdravo i spremno za vakcinu, a onda se daje glavna potvrda da dete može da upiše prvi razred.

Doktorka Biljana Đerković naglasila je da roditelji dece, koja su bolesna to moraju reći izabranom lekaru i ona neće biti podvrgnuta vakcinaciji, a sistematski pregled će biti odložen. Međutim , dužni su da, kada dete ozdravi, urade sistematski pregled. Takođe, doktorka Đerković naglašava koliko je bitno da deca budu vakcinisana na vreme kako ne bi kasnila sa revakcinama.

“Molila bih roditelje da, koji imaju mlađu decu, vakcinišu na vreme svoje dete, jer sa polaskom u prvi razred oni dobijaju pentaksim, četvorovalentnu vakcinu. To je druga revakcina pentaksima koje su deca primila u prvoj godini života. Takođe primaju i revakcinu MMR-a, koja će se opet primiti u sedmom razredu”, objasnila je za RTV Novi Pazar doktorka Đerković.

Deca koja će pohađati OŠ Vuk Stefanović Karadžić sada su na rasporedu da izvrše sistematski pregled.  Prema rečima doktorke Đerković do sada su zadovoljni odzivom dece. Kako je rekla, dosadašni pregledi dece pokazuju da su to zdrava i razigrana deca, koja jedva čekaju da pođu u školu.

Alma Ademović

Podeli