Sport

Bokserski klubovi iz Novog Pazara: Osuđujemo izjave iz Sombora

Bokserski klubovi Novi Pazar, Dandi i Mladost Sandžak su povodom dešavanja pre i posle meča Bokserske lige Srbije između Novog Pazara i Sombora izdali saopštenje, koje prenosimo u celosti, uz neophodnu redakcijsku obradu.

“Želimo da se obratimo javnosti povodom nedavnih događaja u Novom Pazaru, koji su izazvali pažnju medija, a u vezi s navodnim napadom na boksera Sombora i saopštenjem direktora kluba (Stojana) Stoleta Kneževića. Smatramo ga apsolutno neprihvatljivim i nesportskim.

Najoštrije osuđujemo izjave iz Bokserskog kluba Sombor, posebno one koje impliciraju nemogućnost garancije sigurnosti novopazarskim bokserima ukoliko gostuju u Somboru. Takve izjave mogu se smatrati i pozivom na nasilje i podsticanje širenja međunacionalnih tenzija i mržnje. To je u potpunosti neprihvatljivo.

Što se tiče incidenta koji se dogodio, jasno ističemo da smo protiv svakog oblika nasilja. Za takvo ponašanje nema mesta u sportu i društvu. Iako su mediji izvestili o navodnom napadu na boksera Antonia Bisseta, veoma je važno reći da se incident dogodio van sportskih terena (ispred objekta u kojem su bili smešteni gosti iz Bokserskog kluba Sombor) i dan pre nego što je sama priredba i počela. Kako je konflikt započeo i ko je sve učestvovao, ta pitanja ostavljamo nadležnim institucijama – tužilaštvu i policiji.

Važno je istaći da su bokserima Sombora pruženi svi potrebni uslovi i obezbeđena sigurnost od domaćeg kluba. Tvrdimo da su tvrdnje o međunacionalnoj mržnji u Novom Pazaru neosnovane. Svako ko je prisustvovao meču između Novog Pazara i Sombora može posvedočiti da su Somborci ispraćeni aplauzom naše publike bez ijednog incidenta. To su potvrdile i kamere Arene Sport.

“S ponosom branimo boje Srbije”

Što se tiče tvrdnji gospodina Kneževića da je nekome smetao grb Srbije, naglašavamo da naši klubovi imaju reprezentativce ove zemlje. Oni s ponosom brane boje Srbije. Tvrdnje o navodnom osporavanju simbola Srbije u našem gradu su neutemeljene i stvar su izolovanih slučajeva. Za to ne snosimo apsolutno nikakvu odgovornost.

Gospodin Knežević očigledno zaboravlja na prethodne provokacije pojedinaca u somborskim salama prema našim klubovima. Postavljani su transparenati (Željka Ražnatovića) Arkana i Ratka Mladića, zbog kojih se nikada niko nije javno izvinio gostima druge nacionalnosti. Smatramo da izjave poput ‘šta bi bilo da se radilo o obrnutoj situaciji’ samo podstiču na dalju polarizaciju i netrpeljivost.

Napominjemo i izražavamo zabrinutost jer je Novi Pazar nakon ovog incidenta u medijima predstavljen u negativnom svetlu. Istovremeno je u pazarskom Hotelu Oxa održana Liga Šumadije i Pomoravlja, uz učešće klubova iz čitave Srbije. Svi učesnici osećali su se dobrodošlo i bezbedno. To je pokazatelj da Novi Pazar nije neprijateljsko mesto za gostovanje. Ovde se ne mrzi iko ko je druge nacionalnosti ili veroispovesti.
Ovakvi pokušaji blaćenja imena našeg grada, klubova i naših boksera su neprihvatljivi. Novi Pazar je ponosan grad s najviše bokserskih klubova u zemlji i velikim brojem šampiona. Uvek smo bili najbolji domaćini. Nikada nismo osramotili naš grad i nećemo to dozvoliti ni sada.

“BSS da reaguje na saopštenje iz Sombora”

Pozivamo Bokserski savez Srbije da reaguje na saopštenje Kneževića objavljeno na ličnom Facebook profilu i u skladu s tim pokrene disciplinski postupak protiv njega. Sombor i svi ostali klubovi iz zemlje su i te kako dobrodošli u naš grad. Pozivamo tužilaštvo i policiju da istraže navodni incident i preduzmu odgovarajuće korake, uključujući i objavljivanje snimka. Tako bi se utvrdila prava istina o celom događaju.

Na kraju, čestitamo svim organizatorima i klubovima iz našeg grada, koji su bili organizatori dva bokserska prvenstva. Oni su na svojim leđima izneli teret organizacije. Vikend je bio pravi praznik sporta u Novom Pazaru i na to treba da smo svi ponosni”, saopštili su predstavnici tri bokserska kluba iz Novog Pazara.

Podeli