KulturaVesti

Otvorena izložba skulptura “Pogled” Miloša Šarića

U Galeriji multimedijalnog centra u petak je otvorena izložba skulptura pod nazivom “Pogled” autora Miloša Šarića. Ljubitelji ove vrste umetnosti imali su priliku da vide izuzetne skulpture izrađene od metala.

Galerija multimedijalnog centra otvorila je vrata za sve ljubitelje sklulptura. Izložba pod nazivom “Pogled” prikazuje deo istraživačkog procesa u skulpturi koji autor sprovodi od 2014. godine do danas. Umetnik i vajar Miloš Šarić svoje figure radio je od starih predmeta koje su vremenom postale skoro neupotrebljive.

Početna faza kreativnog procesa bila je sakupljanje odbačenih gvozdenih (čeličnih) alatki koje su se vremenom iz seoskih domaćinstava premeštale na otpad sekundarnih sirovina. Jednostavnom ili složenom repetidijom osnovnog elementa, Miloš gradi skulptorske forme koje posmatraču uz izabrane nazive daju jasne smernice za razumevanje dela.

“Posredstvom svih tih gadžeta, tehnologija i veštačke inteligencije, sa nekom porukom da se osvrnemo na prošlosti jer skulptura od metala, od samog oruđa koje je ranije služilo za preživljavanje ljudi, čiji koren vuče iz same praistorije. Tako da pokušavam da duboku prošlost i tradicuju povežem sa današnjim društvom i da ponudim rešenje publici da se okrenemo jedni drugima. Da imamo vremena i strpljenja da saslušamo jedni druge i da budemo tu jedni za druge jer je to ono što nam danas najviše fali”, objasnio je za RTV Novi Pazar umetnik i vajar Miloš Šarić.

“Ono što je važmo je to što on kroz svoje skulpture obrađuje odgovore na mnoga pitanja. O svom poreklu, snazi uma, o onome kako promišlja, na koji način razmišlja. Šta mu znači porodica a šta emocije”, istakla je urednica izložbenog programa Amra Hodžić Jejna.

Miloš Šarić, doktor primenjenih umetnosti i dizajna, dobitnik je više nagrada za skulpturu. Izlagao je na jedanaest samostalnih i na više od sto dvadeset žiriranih kolektivnih, domaćih i međunarodnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik nekoliko likovnih kolonija, a neki njegovi radovi deo su javnih prostora i privatnih i javnih kolekcija. Izložba njegovih skulptura biće izložena dve nedelje u Galeriji multimedijalnog centra.

Alma Ademović

 

 

Podeli