KulturaVesti

Biblioteka obeležila Međunarodni dan maternjeg jezika

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” organizovala je program na kom su učenici osnovnih škola Vuk Stefanović Karadžić i Bratstvo govorili o važnosti maternjeg jezika. Cilj je negovanje maternjeg jezika i kulture .

Učenici šestog razreda osnovnih škola Vuk Stefanović Karadžić i Bratsvo, koji pohađaju nastavu na srpskom i bosanskom jeziku govorili su o istoriji maternjeg jezika. Svako od njih odgovarao je na interesantna pitanja koja su pripremili.

“Veoma sam serćna što sam imala priliku da učestvujem na ovakvoj jednoj manifestaciji. Ja sam govorila kada je počeo prvi čas na bosanskom jeziku”, kazala je učenica 6. razreda OŠ Vuk Stwefanović Karadžić.

“Osećam veliko zadovoljstvo što sam danas imala priliku  da predstavim srpski jezik i jezičku kulturu kao i to što sam saznala mnogo stvari o bosanskom jeziku”, kazala je učenica 6. razreda OŠ “Bratsvo” Emilija Sarić.

Narodna biblioteka “Dositej Obradović” tradicionalno obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika. Prema rečima bibliotekarke Zuhre Mustafić ovakve aktivnosti doprinose do boljeg zbližavanja sa knjigom .

“Cilj naše zajedničke aktivnosti jeste: negovanje maternog jezika i kulture, zatim negovanje kulture čitanja, povezivanje biblioteke i škola kao i svih institucija koje se bave afirmisanjem kulture i umetnosti. Izložili smo neka izdanja na srpskom a takođe imamo i izdanja koja su prevedena na bosanskom jeziku od izdavača Grlica. Naš jedini cilj je da širimo ljubav, da negujemo maternji jezik i da volimo maternji jezik”, kazala je za RTV Novi Pazar Mustafić.

Podsetimo, Međunarodni dan maternjeg jezika proglasio je UNESKO i on se obeležava od 1999. godine svakog 21. februara. Tog dana se na prigodan način slave svi jezici sveta. Tačnije, ljubav prema maternjem jeziku ali i jezičke različitosti koje podrazumevaju i kulturne, kako bi se podstakla višejezičnost kao deo opšteg i ličnog kulturnog nasleđa.

Alma Ademović

Podeli