KulturaVesti

BNV: Promocija edicije “Bošnjačka proza 20. i 21. stoljeća”

Povodom obelžavanja 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku, predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća uručila je plakete za izuzetan stručni doprinos u počecima realizacije nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku. Takođe je promovisana i edicija Interpretacije iz bošnjačke književnosti “Bošnjačka proza 20. i 21. stoljeća”.

Na početku događaja, u svom obraćanju, predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković je govorila o važnosti očuvanja maternjeg jezika.

“Ovo je za nas jubilarna godina i mi se onim što je postignuto ponosimo. To je ponos cele naše bošnjačke zajednice i na tome ćemo, ako Bog da i ustrajati.”

O knjizi, njenom značaju, ali i o značaju bošnjačke književnosti govorili su doc. dr. Nadija Rebronja, prof. dr. Muris Bajramović, doc. dr. Ikbal Smajlović i prof. dr. Sead Šemsović, u ulozi moderatora. Prof. dr Sead Šemsović istakao je veliki značaj ove edicije i najavio još dve knjige koje su u pripremi.

“Edicija je započeta 2019. godine i donosi intrpretaciju prvoj knjizi usmene poezije Bošnjaka, Bošnjačka poezija 20. i 21. stoljeća, Usmena proza Bošnjaka, a večeras je promocija edicije “Bošnjačka proza 20. i 21. stoljeća”. Autori večerašnje knjige su prof.dr Muris Bajramović, prof. dr Šeherzada Džafić i doc.dr Ikbal Smajlović. Ova knjiga je pre svega namenjena nastavnicima i profesorima u osnovnim i srednjim školama a potom i studentima i svima onima koji su zainteresovani za bošnjačku književnost. Kako je rekao za RTV Novi Pazar prof. dr Sead Šemsović u pripremi su i knjige Starija bošnjačka književnost i Bošnjačka drama 20. i 21. stoljeća”.

“Ovaj posao je bio obiman i mi smo ga podelili na nas troje pisaca. Znate, s jedne strane, postoje neki mali pisci kojima nije ukazana značajna pažnja, a pokazali su evolutivni razvoj Bošnjačke književnosti. S druge strane imate one kanonske pisce kojima takođe morate ukazati poštovanje zbog njihove vrednosti.  Stoga je trebalo napraviti odabir svih tih pisaca i ponuditi najbolju interpretaciju, a pre svega toga dati osnovne informacije koje nisu direktno književne prirode”, kazao je jedan od autora knjige prof. dr Ikbal Smajlović.

Pored promocije knjige podeljene su i plakete za izuzetan stručni doprinos u počecima realizacije nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku. Ove nagrade dobili su profesori Hodo Katal, Muratka Fetahović i Kemal Džemić.

“Ovde sam večeras jedan od onih prvih autora udžbenika za bosanski jezik i književnost. Za implementaciju u školama. To je povod našeg dolaska na godišnjicu tog čina koji smo ustanovili još davno i koji se danas dobro primenjuje u celom Sandžaku”, kazao je  prof. Hodo Katal.

Promociji su, pored rukovodstva Vijeća, prisustvovali i predstavnici društvenog i kulturnog života i zainteresovani građani.

Alma Admović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli