KulturaVesti

Simbol grada u ponom sjaju

Sanirana i rekonstruisana novoapzarska Kula motrilja danas je svečano otvorena. Njena namena sada može biti višestruka, a ono što je najvažnije, na radost svih Novopazaraca i kulturnih poslenika, spomenik kulture iz XVI veka sačuvan je od daljeg propadanja.

”Kula motrilja je centralna tačka čitave tvrđave i generalno čitavog Novog Pazara pa se zato, kao znak prepoznatljivosti i nalazi na grbu grada. Kako je nastala? To je pitanje na koje smo više puta pokušavali odgovoriti. Između zapadne tabije i severnoistočne koje smo iskopavali poslednjih nekoliko godina, gde je grad najnezaštićeniji, na samoj sredini tog zida, koji zvemo bedem, nalazi se Kula motrilja. Sam naziv ukazuje na njenu funkciju. Sa kule se moglo osmotriti da li dolazi neki neprijatelj sa bilo koje strane. Kula je, uobičajeno, oktogonalne osnove i nije potpuno artiljerijska. Za razliku od nje, Kula džephana je potpuno artiljerijska i predstavlja prvo i poslednje mesto odbrane”, izjavio je arheolog Mustafa Baltić.

Kao spomenik kulture od izuzetnog značaja Kula motrilja danas predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom. Njena untrašnjost, takođe. Na jednom od nivoa nalaze se eksponati iz zbirke novopazarskog Muzeja Ras, kojim se na najrealniji način dočarava period XVIII veka, kada je, kako procenjuju stručnjaci, kula bila najznačajnija.

Vrednost radova na sanaciji i rekonstrukciji jednog od najznačajnijih spomenika kulutre je blizu 23 miliona dinara. Radove je finansiralo Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija.

 

Podeli