EkonomijaVesti

Kako država podstiče povratak na selo

Država, odnosno  Ministarstvo za brigu o selu na  jedan veoma podsticajan način daje mogućnost povratka žitelja na selo. naime, Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je novi javni konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Maksimalni iznos sredstava na koja mogu da računaju zainteresovani građani je 1.200.000 dinara.

Za dve i po godine u Srbiji je oživelo 2.650 seoskih kuća. Trećina novih stanovnika sela zamenila je gradske adrese za seoske, a interesovanje i dalje raste.

Ministarstvo za brigu o selu navodi u saopštenju da sprovodi Konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva i organizaciju manifestacije „Miholjskih susreta sela“.

Rok za prijavljivanje za seoske kuće sa okućnicom otvoren je do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine, dok druga dva javna konkursa ističu sutra, 22. februara.

Iz budžeta Srbije je u ovom trenutku za ove namene opredeljeno ukupno 670 miliona dinara – od čega pola milijarde za seoske kuće, 120 miliona dinara za minibuseve i 50 miliona dinara za seoske manifestacije.

“Do sada je 10.000 ljudi dobilo seoske prazne kuće, što je jedna manja opština poput Ade u Vojvodini ili deset Crnih Trava na jugu Srbije. To je nešto najbolje što se trenutno u našoj zemlji događa, ali i što će se nastaviti”, rekao je ranije za “Vreme” ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

M.S./Nova ekonomija

Foto: Tanjug

Podeli