RegionVesti

Novi slučaj morbila u Beogradu, oboleo osmogodišnji dečak

Potvrđen je još jedan, treći slučaj malih boginja u Beogradu, rečeno je za N1 u Gradskom zavodu za javno zdravlje. U pitanju je dečak koji ima osam godina, drugi je razred osnovne škole i nije vakcinisan, navode za N1 iz zavoda.

Prethodno je, 7. februara, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio da je potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina, iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti. On je boginje dobio od majke. Ona je za N1 ispričala da joj nije jasno kako je došlo do zaraze, s obzirom na to da joj u zdravstvenom kartonu piše je preležala male boginje.

Podsećamo, tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u proteklih dvadeset godina.

U najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u proteklih 20 godina, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Batut navodi da je jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.

U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

U 2023. godini registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina 94 odsto bila nevakcinisana.

Simptomi malih boginja su najčešće visoka temperatura, kašalj, kijanje, osip koji se javlja po celom telu. Ljudima koji nikada nisu preležali bolest ili nisu vakcinisani, potrebne su dve doze kako bi bili zaštićeni.

Autor: D. P.

Shutterstock/ilustracija

Podeli