DruštvoVesti

Nagrada ’’Amir Dautović’’ uručena novinarki Ameli Bajrović

Novinarka i urednica portala ’’Free media’’ Amela Bajrović ovogodišnja je dobitnica nagrade ’’Amir Dautović’’. Jednoglasnom odlukom tročlanog žirija, nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 45 hiljada dinara, uručena joj je za profesionalizam u novinarstvu i afirmaciju multikulturalnosti. Takvo priznanje za lauretkinju istovremeno predstavlja veliku obavezu, ali i podstrek u daljem radu.

Vodeći se pravednošću i objektivnošću i nastojeći da u svako vreme bude na pravom mestu, kako bi pravovremeno i tačno izvestila javnost o svakom važnom događaju, Amela Bajrović se novinarstvom bavi punih 26 godina. Ipak, pre desetak dana iznenadio ju je, kaže, poziv iz Kulturnog centra i obaveštenje da je ovogodišnja dobitnica nagrade ’’Amir Dautović’’.

’’Biću krajnje iskrena, u tom trenutku sam pomislila da se obično takve nagrade daju ljudima pred odlazak u penziju. Moje razmišljanje je bilo, pa ja još ne planiram da idem u penziju. Imam još mnogo ideja i planova koje tek treba da realizujem, jer se i nakon 26 godina osećam kao da sam tek počela da se bavim tim poslom’’, izjavila je Bajrović za RTVNP.

Izrazila je zadovoljstvo što u ovom gradu, kako je rekla, još uvek postoje ustanove i institucije koje vrednuju nečiji rad i trud, istakavši da nagrada ne pripada samo njoj, već i svim njenim kolegama. Priznanje joj je uručio direktor Kulturnog centra Novi Pazar Dženan Palamar.

’’Ova nagrada je za mene jedna velika obaveza, ali i podstrek da nastavim i dalje istim putem i da, zajedno sa ostalim kolegama novinarima, budem jedan od stubova profesionalizma i svetionika ove profesije pred kojim se ovaj grad i ova zajednica neće postideti’’, rekla je Bajrović.

Nagradu ’’Amir Dautović’’ ustanovio je Kulturni centar Novi Pazar u avgustu 2017. godine, u znak sećanja na Amira Dautovića, profesora bosanskog jezika i književnosti. Dodeljuje se za afirmaciju kulture suživota i predstavljanje Novog Pazara na polju obrazovanja, nauke, kulture i novinarstva.

Odluku da ove godine novinarka Amela Bajrović bude nagrađena za profesionalizam u novinarstvu i afirmaciju multikulturalnosti doneo je tročlani žiri u sastavu: dr Mensur Zukorlić orijentalista, dr Redžep Škrijelj istoričar i profesor sociologije i filozofije Armin Šaljić.

’’Objektivno, profesionalno i pravovremeno novinarstvo Amela Bajrović praktikuje od prvog dana bavljenja ovim poslom. Iako najviše voli da pravi priče o malim običnim ljudima, zahvaljujući njenim izveštajima u predhodnih 26 godina, mnogi problemi u Novom Pazaru su dobili pozitivan epilog. Ne preza da kritikuje i ukazuje na anomalije društva, ali isto tako i hvali i ističe pozitivne primere, čime dokazuje da su novinari najbolji korektori svake vlasti i glas građana’’, rekla je na svečanoj dodeli nagrade urednica u Kulturnom centru Hasna Ziljkić.

Amela Bajrović je sedma dobitnica nagrade ’’Amir Dautović’’. Pre nje su to priznanje dobili: književnica Šefka Begović Ličina, profesor Sead Šemsović, profesor Rizah Gruda, profesorica Melida Rebronja, novinar Zoran Maksimović i glumci Anđela Marić i Rifat Rifatović.

Foto: Senko Župljanin

Podeli