DruštvoVesti

“Čarolija” poštuje mere zaštite

Zbog aktuelnih kombinovanih virusa koji su poslednjih dana uzeli maha u smislu povećanog broja obolelih, pojačane su preventivne mere zaštit.  Njih  je novopazarski Zavod za javno zdravlje, u vidu dopisa, prvenstveno poslao svim školama i vrtićima. Zaposleni su dužni da ih u pomenutim objektima u potpunosti sprovode. Najvažnija je saradnja sa roditeljima kojima je predočeno da decu ne šalju u škole i vrtiće ukoliko su bolesna kako bi se smanjilo širenje virusa i bio manji broj obolelih.

Da kombinovani virusi, koji naročito poslednjih petnaestak dana povećavaju broj obolelih od infekcije gornjih respiratornih puteva prećenih visokom temperaturom, bolom u grlu, kašljem, malaksalosalošću, upalom pluća i kod male dece često dijarejom, govori podatak da je Dečije odeljenje Opšte bolnice Novi Pazar krcato. Kako bi suzbili i smanjili širenje infekcija, preporuka je da se izbegavaju veća okupljanja, duži boravak u zatvorenim prostorijama i najvažnije, ne slati bolesnu decu u škole i vrtiće. Odličnu saradnju sa Zavodom za javno zdravlje kao i roditeljima ima vrtić “Čarolija” koji je jedan od retkih u kome nema velikog broja odsustvovanja dece.

“Ja zaista moram da istaknem da mi zaposleni u vrtiću “Čarolija” imamo odličnu saradnju sa roditeljima. Oni uvek poslušaju naše preporuke i molbe da ne dovode decu u vrtić ukoliko je obolelo od virusnih infekcija. Oni znaju da će u suprotnom ugroziti zdravlje zdrave dece jer se virus jakjo brzo širi, a samim tim i mi uposlemi se možemo razboleti”, kazala je saradnik medicinska sestra na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti  Ivana Sretenović. Istakla je da je upravo zbog toga, veoma mali broj dece koja izostaju iz vrtića.

Preporučenih mera moramo se pridržavati još jedan duži period kažu epidemiolozi im pedijatri, i to sigurno do polovine meseca aprila, kada virusi jenjavaju. Najvažnije je, naročito kada su deca u pitanju koja inače imaju slabiji imunitet, ne lečiti ih u kućnim uslovima ukoliko imaju simptome virusnih infekcija, već ih odmah odvesti izabranom lekaru kako bi uz adekvatnu terapiju sprečili veće posledice po njihovo zdravlje.

Biljana Veljović

Podeli