DruštvoVesti

Respiratorne infekcije u ekspanziji

I pored ozbiljnosti respiratornih virusa koji su u ekspanziji, građani ne shvataju ozbiljnost istih pa posežu za lečenjem na svoju ruku. Često to čine i kada su deca u pitanju. Misleći da je to obični sezonski virus, često sebi i deci uključuju terapiju po slobodnom nahođenu ne konsltujući lekara. Prvo za čim posežu su antibiotici, ali ih u apoteci, osim biljnih preparata, ne mogu kupiti jer ih apotekari ne smeju izdavati bez lekarskog recepta.

“Poslednjih desetak dana evidentno je povećan broj obolelih od virusnih infekcija. Lekari opšte prakse imaju pune ruke posla i susrećemo se sa raznim stanjima obolelih, od lakše do jako teške kliničke slike. Problem je što u isto vreme haraju sezonski virusi, virus velikog kašlja i koronavirus”, kazala je doktorka Nataša Mijailović iz Doma zdravlja. Doktorrka Mijailović je dala savet svim građanima, naročito hroničnim bolesnicima da se na bilo koji simptom sličan gripu ili koronavirusu jave izabranom lekaru koji će preuzeti njegovo lečenje.

“Simptomatske lekove poput nekih preparata na biljnoj bazi koji vam mogu olakšati tegobe koje stvaraju aktuelni virusi možete kupiti u apoteci i to naravno isključivo uz preporuku i odobrenje farmaceuta, ali antibiotik zasigurno ne možete kupiti, jer ih mi bez lekarskog recepta ne smemo prodavati”, rekao je diplomirani farmaceut i doktorand medicinskih nauka Armin Guhdija. “Sve što mi možemo da damo građanima, i to nakon razgovora sa njima u kom nam kažu kakve simptome imaju, jesu lekovi na bazi paracetamola za snižavanje temperature, sirupi za isklašljavanje na biljnoj bazi ili preparata za jačanje imuniteta”, dodao je Guhdija.

Podsetimo, da je u Novom Pazaru zbog aktuelnih virusa i upala pluća na Dečijem odeljenju hospitalizovano blizu trideset pacijenata mahom školskog uzrasta. Lekari apeluju na roditelje da bolesnu decu ne šalju u vrtiće i škole i da građani izbegavaju da se okupljaju u većem broju, naročito u zatvorenim prostorijama, kao i da se pridržavaju preporučenih mera, češće pranje ruku, provetravanje prostorija i nošenje zaštitnih maski.

Biljana Veljović

 

Podeli