DruštvoVesti

Od biomase do čistije energije za čistiji vazduh

Javno komunalno preduzeće „Gradska Čistoća“ u saradnji sa Međuopštinskom unijom poljoprivrednika održala je 6. radionicu u okviru projekta „Od biomase do čistije energije za čistiji vazduh“. Cilj je da se najveći proizvođači otpadnog drveta obuče, da im se daju kontakti i objasni koji je značaj prikupljanja drvnog otpada, kako za njih tako i za ceo grad, istakao je menadžer projekta Suad Ljaić.

U sklopu UNDP projekta “Innovative and Just Green Transition as Tool for Securing Systemic Energy Security and Reducing Energy Poverty” koji se implementira u okviru Climate Promise, finansiran od strane Vlade Japana, JKP “Gradska čistoća” Novi Pazar je konkurisala sa projektom “Od biomase do čiste energije za čistiji vazduh” i dobila donaciju, multifunkcionalnu mašinu sa priključkom za preradu otpada od drveta u sečku.

Predstavnici voćarstva prisustvovali su u velikom broju na 6. radionici, ujedno i poslednoj u okviru projekta „Od biomase do čistije energije za čistiji vazduh“. Kakao je istakao predsednik kluba voćara Vukomir Senović, ovakva podrška od strane Javnog komunalnog preduzeća od velikog je značaja za sve voćare ali i sve one koji imaju drvni otpad.

„Sve je više i voćare koji se bave voćarstvom. Proširuju se zasadi i sve više će biti tih otpada, tako da su ovo vrlo pozitivne stvari. Sjedne strane regulisanja tog otpada na pravi način, kako bi se izbegle neželjene posledice, a s druge strane i velika pomoć voćarima kojima u današnje vreme fali radne snage prilikom prikupljanja tog otpada. Tako da ćemo mi voćari podržati u svakom smislu ovaj projekat“, kazao je Senović.

Predsednik Međuopštinske unije polljoprivrednika Ismet Sajtarić kazao je da je ovaj projekat od veoama značajan koji će oni kao partneri podržati i uraditi sve kako bi se na vreme i na adekvatan način odstranio svaki drvni otpad.

„Radi se u jednom vrlo važnom projektu kojim je predviđena mehanizacija koja će pomoći poljoprivrednicima, naročito voćarima, da lakše sakupljaju drvni otpad, kresotine iz bašti, oko puteva. Tamo gde se u blizini puteva nalaze drveća koja smetaju normalnom kretanju vozila. Taj odpad od drveća će se dalje prerađivati ili prodavati toplani. Ovde je obostrana korist kako poljoprivredi tako i toplani, za čistiji i zdraviji vazduh“, objasnio je Sajtarić.

Prema rečima izvršnog direktora JKP Gradska čistoća i projekt menadžera Suada Ljaića, mnogo je direktih korisnika koji će imati benefita od ovog projekta, u okviru kog je dobijena multifunkcionalna mašina sa priključcima, koja će osim prerade drvne sečke imati delove i za orezivanje, kako bi se olakšalo održavanje zelenih površina u gradu, dodao je Ljaić.

„Cilj je da se u okviru projekta, o zelenoj tranziciji srpske privrede i smanjenja ugljeničnog otiska, pruži šansa poljoprivrednicima da sav svoj otpad, pogotovo su to voćari, koji imaju orezivanje dva put godišnje i imaju ogromne količine tog otpadnog drveta, da se on bezbedno skloni. Mi ćemo dalje kroz pravilo cirkularne ekonomije preraditi to u sečku i predati Gradskoj toplani na loženje“, istakao je Ljaić.

Projektom je definisano da će sve usluge Javnog komunalnog preduzeća Gradska čistoća, koje se tiču prikupljanja drvnog otpada kod poljoprivrednika, biti besplatne. Svi oni koji budu imali velike količine drvnog otpada dobiće broj na koji mogu da ostave sve podatke vezane za mesto gde se taj otpad nalazi, istakao je predsednik MOUPU Ismet Sajtarić.

Alma Ademović

Podeli