DruštvoVesti

5% manje krivičnih dela u 2023. nego u prethodnoj godini

Bezbednosna situacija na području Policijske uprave u Novom Pazaru je stabilna. Rad policijskih službenika obeležilo je brzo i efikasno rasvetljavanje svih težih krivičnih dela, navode u analizi svog rada, koju su dostavili medijima, iz Policijske uprave Novi Pazara.

Ukupno je evidentirano je 1.484 krivičnih dela, za oko 5 odsto manje nego tokom prošle godine. Procenat rasvetljavanja krivičnih dela je skoro 70 odsto.

Tokom 2023. godine nije izvršeno ni jedno krivično delo teško ubistvo, ni ubistvo, dok se dogodilo 9 ubistava u pokušaju i u svih devet slučajeva izvršioci su uhapšeni i procesuirani i jedano krivično delo teško ubistvo u pokušaju na kojem policija i dalje radi.

Rasvetljena su sva krivična dela razbojništvo, 76 odsto krađa i 53 odsto teških krađa.

U 192 akcije, zaplenjeno je oko 37 kilograma psihoaktivnih supstanci, najviše marihuane, zatim kokaina i amfetamina.
Suzbijanjem krijumčarenja i nedozvoljene trgovine, u 34 zaplene, oduzeto je oko 50.000 paklica cigareta, 130 kilograma duvana, više stotina litara nafte i drugo.

Znatno povećanje krivičnih dela se odnosi na ekološki kriminal, tokom 2023. godine otkriveno je 29 ovih krivičnih dela, što je za 17 više nego prošle godine kada je otkriveno 12 krivičnih dela ekološkog kriminala.

Takođe, evidentirana su 72 krivična dela visokotehnološkog kriminala, za 20 više nego prošle godine.

U oblasti javnog reda i mira zabeleženo je 215 prekršaja. Policijski službenici su obezbedili 467 javnih skupova na kojima je bilo prisutno oko 140.000 građana. Sva okupljanja su protekla bez narušavanja javnog reda i mira.

Policijski službenici su i dalje angažovani u svim osnovnim i srednjim školama u obe smene, u cilju veće bezbednosti učenika, zaposlenih u školama i zaštiti školske imovine.

Dogodilo se 418 saobraćajnih nezgoda u kojima je život izgubilo 5 osoba, 369 je zadobilo povrede.

U kontroli i regulisanju saobraćaja, otkriveno je 27.682 prekršaja. Najzastupljeniji prekršaji su prekoračenje dozvoljene brzine kretanja 10.175 prekršaja, nekorišćenje sigurnosnog pojasa 5.085, zatim nepropisno zaustavljanje i parkiranje 4.147 prekršaja. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola sankcionisano je i isključeno iz saobraćaja 516 vozača i 63 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Policijska uprava u Novom Pazaru, tokom 2023. godine uručila je građanima oko 70.000 biometrijskih dokumenata.

Pripadnici Policijske uprave u Novom Pazaru će, kako ističu, kao i do sada, predanim i odgovornim radom nastojati da i u ovoj godini održe povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Grada Novog Pazara, Opština Tutin i Sjenica.

Podeli