DruštvoPoslednjeVesti

Tekstilni otpad po evropskim standardima

Novopazarskim tekstilcima podeljeni su danas ugovori koji bliže definišu pitanje tretiranja tekstilnog otpada. Usluge odvoženja tekstilnog otpada koje pruža JKP ”Gradska čistoća” u prvoj godini biće u potpunosti besplatne. Realizacijom projekta primarne reciklaže tekstilnog otpada rešavaju se i definišu brojna pitanja, među kojima zaštita živote sredine, kao najvažnije.

Danas su novopazarskim preduzetnicima, odnosno tekstilcima uručeni ugovori, a u okviru projekta ’’Primarna reciklaža tekstilnog otpada’’.

Ovaj projekat realizuju Grad Novi Pazar i JKP ”Gradska čistoća”, a uz finansijsku podršku UNDP-a.

Za potrebe odvoženja i reciklaže tekstilnog otpada obezbeđeno je vozilo koje će već ovih dana biti stavljeno u funkciju.

Tretman tekstilnog otpada, dodela ugovora
Tretman tekstilnog otpada, dodela ugovora

Gradska čistoća ranije je za potrebe skladištenja tekstilnog otpada obezbedila namenske kontejnere, a preduzetnicima kojima su danas dodeljeni ugovori, a još uvek nemaju ove kontejnere, biće ubrzo dopremljeni.

’’Primarna reciklaža tekstilnog otpada’’ značajan je projekat za širu zajednicu, za tekstilce naročito, što za RTV Novi Pazar i potvrđuju.

Ovdašnji Reciklažni centar u samom je vrhu u državi kada je reč o reciklaži. Tretiranjem tekstilnog otpada poboljšaće se i proširitu kapacitet i kvalitet sistema selekcije otpada.

U Srbiji se mesečno registruje oko 500 tona tekstilnog otpada, pa je upravljanje njime  značajan korak u zaštiti životne sredine, naročito ako se ima u vidu da manje tekstilnog otpada znači i manje gasova sa efektom staklene bašte.

Podsećamo, Evropska komisija 2021. godine usvojila je Strategiju za održivi tekstil koja se primenjuje i u našoj zemlji.

 

 

Senada Kalić

 

https://youtu.be/IiTbAqwfzWU

Podeli