DruštvoVesti

MUP upućuje apel zbog povećanog broja požara tokom zime

MUP Srbije zbog povećanog broja požara u domovima uputio je apel građanima da budu oprezniji. Podsećaju da period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broja požara na građevinskim objektima. Komadant vatrogasno-spasilačkog bataljona u Novom Pazaru, Zoran Dišović za RTV Novi Pazar uputio je apel, ali i savet građanima kako da se zaštite.

Razlog požarima u domovima su neispravni ili neočišćeni dimnjaci. Jedan od uroka jeste i nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ali i ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora. Uzrok požara može biti i ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, ali i preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji.

Svi ovi uzroci mogu se svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama. U apelu se navodi da je neophodno  da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo. Istovremeno se apeluje na građane da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora. Jedan od saveta jeste da ne preopterećuju elektroinstalaciju, te da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

Ističu i da apeluju na sugrađane da obrate pažnju na to da tokom grejne sezone ne odlažu pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala. Takođe, da ne ostavljaju  decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom. Da ne ostavljaju uključene električne uređaje bez nadzora, i da ih isključe kada izlaze iz kuće.

”U slučaju da primete požar u građevinskim objektima apelujemo na građane da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca” poručuju iz MUP-a.

 

Podeli