DruštvoVesti

Nema registrovanog gripa i velikog kašlja u Novom Pazaru

U prve dve nedelje januara, izabranom lekaru javio se povećan broj pacijenata sa simptomima  gripa i korona virusa koji su upućeni na testiranje u kovid ambulantu. Prema rečima dr Majde Iković iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, registrovanih slučajeva gripa kao i velikog kašlja nema iako simptomi ukazuju na njihovo prisustvo.Lekari savetuju, da se pri prvim simptomima građani odmah jave lekaru i da nikako ne preduzimaju mere lečenja na svoju ruku u kućnim uslovima.

“U prvih sedam dana januara testirana su 32 lica pod sumnjom da su inficirani korona virusom od kojih je njih petoro bilo pozitivno, a testirana su i 54 pacijenta iz Tutina i takođe je petoro obolelo od korone. Jedno lice bilo je hospitalizovano na Grudnom odeljenju i otpušteno je kući u dobrom zdravstvenom stanju. Što se ove nedelje, nema povećanog broja obolelih, čak je i smanjen tako da je evidentiran samo jedan slučaj korone”, kazala je dr Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

Dr Iković ističe da je veliki problem što se građani sami leče na svoju ruku u kućnim uslovima i to obično prouzrokuje duđi period bolesti i pogoršanje zdravstvenog stanja.

Dr Iković još savetuje građanima da provetravaju obavezno prostorije u kojima duže borave, da se smanji broj okupljenih u većem broju u zatvorenom prostoru poput kafića, restorana, teretana, da se vodi računa o ličnoj higijeni i da se pije što više toplih napitaka, unose vitamini u organizam jer je to jedini način da se odbranimo od virusa koji su trenutno u opticaju.

Biljana Velčjović

 

Podeli