DruštvoVesti

Služena liturgija nedelju pred Božić

U sabornom hramu Svetog Nikole u Novom Pazaru tradicionalno i ove godine, na praznik Oci koji se obeležava nedelju dana pred Božić, svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Raško-prizrenski gospodin Teodosije sa sveštenstvom uz pratnju crkvenog hora.U toku je još uvek božični post pa su se vrenici i pričešćivali. Ovom prilikom, Srpska pravoslavna crkva je uz pomoč Moto kluba “Starui Ras” za decu obezbedila prigodne poklone.

U, prepunom vernicima, Sabornom hramu Svetog Nikole u Novom Pazaru, nakon liturgije obavljen je i pričest, jer je još uvek u toku veliki Božićni post. Nakon završene liturgije, a pre početka pričešča, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Raško-prizrenski Gospodin Teodosije, obratio se prisutnim vernicima.

“Mi, braćo i sestre, živimo sa izvesnošću, sa onim što znamo, ne onim što očekujemo, onim što se već dogodilo, ali nam je Gospod takođe rekao da živimo za Carstvo nebesko, Carstvo Božije. Dolazeći u hramove gospodnje, ovako svi zajedno mi se molimo Gospodu i sjedinjujemo sa Gospodom, da mi primimo Božansku ljubav. Kad bi mi tom Božanskom ljubavlju mogli da volimo ceo svet i sve ljude, i one koji su nam braćai prijatelji i one koji nas mrze, možemo da ispunimo Božiju zapovest da ljubimo i neprijatelje svoje, a sve zato jer nam je Gospod u nasledstvo ostavio neprocenjivo blago. život večni, u budućem carstvu Njegovom. I eto, pred Božič kojem se svi radujemo, kada smo postili Božićni post da pokažemo našu ljubav prema Bogu”, kazao je Episkop Raško-prizrenski, Njegovo Preosveštenstvo Gospodin Teodosije.

 

Zadovoljstvo što je i ove godine Episkop Raško-prizrenski Gospodin Teodosije služio liturgiju u Novom Pazaru izrazili su i prisutni vernici kao i protojerej Slobodan Đorić iz crkve Svetog Nikole koja je u saradnji sa Moto klubom “Stari Ras” ove godine obezbedila i prigodne poklone za decu.

“Radost praznika, hvala Bogu, i ove godine sa nama je podelio naš Episkop Raško-prizrenski, Njegovo Preosveštenstvo Gospodin Teodosije. Hram Svetog Nikole bio je prepun vernika, obavili smo i pričešće i u saradnji sa Moto klubom “Stari Ras” obradovali najmlađe prigodnim poklonima koje smo pripremili za njih. Uz Božiju ljubav, dočekaćemo ako Bog da i predstojeći Božić koji čestitam ovom prilikom svim Pravoslavnim Hrišćanima”, rekao je protojerej Slobodan Đorić.

“Mi iz Moto kluba “Stari Ras” uvek smo tu uz našu crkvu, naš narod, da pomognemo koliko možemo pa smo i obezbedili ove skromne poklone za decu, a tu smo i da prižimo pomoć svim našim građanima Novog Pazara ukoliko je ona potrebna jer mi smo humani ljudi”, kazao je predsednik Moto kluba “Stari Ras” Živojin Ilić.

A u nedelju,7.januara,kome prethodi i Badnji dan,pravoslavni Hrišćani dočekaće Božić.Sveštenstvo poziva vernike da se tog jutra okupe u svetim hramovima na liturgiju i obave pričest nakog dugog posta i da uz hrišćanski pozdrav “Mir Božiji-Hristos se rodi” ovaj dan i svaki naredni u godini provedu u zdravlju,sreći i blagostanju sa najmilijima, komšijama i svim ljudima ma koje vere i nacije bili uz želje za mir,toleranciju i nadasve međusobno poštovanje i uvažavanje.

Biljana Veljović

 

Podeli