KulturaVesti

Zejnelagić sa kolegama doktorandima izlaže u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba “Šta ima novo”, a u okviru proslave pedeset godina Kulturnog centra Srbije u Parizu. Svojke radove izložilo je petnaest umetnica i umetnika, studenata doktorskih studija Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Ova izložba predstavlja stvaraoce koji se izražavaju u medijima grafike, slikarstva, videa, skulpture ili rade na graničnim područjima između umetnosti i dizajna ali ne čine formalnu umetničku grupu. Prema rečima umetnika iz Pariza i kustosa ovog projekta, Igora Antića, ideja je bila da se prikažu mogućnosti, dileme i specifičnosti te umetnosti koja dolazi i donosi novine, kao i da se ona uporedi sa savremenom umetnošću u Francuskoj.

Osim Novopazarca Seada Zejnelagića, izložena su dela još i Sare Apostolović, Višnje Nikolić, Pavla Golijanina, Jelene Simić, Nore Ljubanović Evetović, Đorđa Markovića, Vesne Pavlović-Pažđerski, Vladimira Markoskog, Andrijane Vasiljević, Stefane Jovanović, Smiljane Kojić Grandić, Vladimira Klepića, Milene Cvetković i Sunčice Pasuljević Kandić.

“Kroz svoja dela ti stvaraoci predlažu matrice za razmišljanje, kritiku i nova estetska rešenja. Oni se uz poetičnost, humor i skepticizam identifikuju sa kartografima, naučnicima, sociolozima, istoričarima, zanatlijama, čak i maskotama u reklamnim kostimima, da bi proširili granice poznatog i ispitali civilizacijske apsurde i ekscese, tradiciju, mitove, sisteme vrednosti i emocije koje umetnost može izazvati. Svaki na svoj način, oni se poigravaju sa značenjima simbola i arhetipova, derealizuju forme, mapiraju duševna stanja, prebacuju posmatračevu percepciju iz realnog u virtuelni prostor, istražuju njegovu pronicljivost i po nekada dobrovoljno drže dela na “čekanju” da ih publika protumači. Izložba oko koje su okupljeni predstavlja otvoreni sistem, a ne završen proizvod. Ona je poziv na dijalog o duhu vremena u kom živimo”, naveo je kustos ovog projekta, Igor Antić u predgovoru kataloga.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije a njegov nosilac je Akademija umetnosti u Novom Sadu. Izložba u Parizu biće otvorena do 26. januara 2024.

Podeli