DruštvoVesti

Uspešna godina za PSSS Novi Pazar

Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Novi Pazar beleži uspeh u radu u godini koja je na izmaku, kaže ispred ove službe Safet Vesnić. Sve planirane aktivnosti su realizovane pre svega na zadovoljstvo poljoprivrednika ovog kraja, rekao je Vesnić. Realizaciju aktivnosti i brojnih projekata subvencijama je pomoglo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada Republike Srbije.

“Ovo je jedna od najuspešnijih godina što se tiče rada Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Novi Pazar kao i svih službi u Republici Srbiji. Ono što bih izdvojio je posobno rad na E agraru tako da smo u rekordnom roku na izuzetno kvalitetan način odradili posao kako bi olakšali poljoprivrednicima”, rekao je Safet Vesnić. Rekao je da je poljoprivrednicima olakšana mogućnost da obnove registraciju gazdinstava, da konkurišu kod resornog Ministrstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da li da se radi o subvenciji po hektaru obradive površine, za matična grla ili da se radi o subvenciji za nabavku osnovnog stada na gazdinstvima, razne priključne mehanizacije.

“Mi smo početkom ove godine podelili velike količine kukuruza poljoprivrednim proizvođačima koji se bave stočarskom proizvodnjom,. Mogu slobodno da kažem, da su davanja resornog ministarstva u ovoj godini kada je u pitanju poljoprivreda bila rekordna”, kazao je Safet Vesnić. Kazao je da su cene poljoprivrednih proizvoda dostigle korektnu cenu i naveo da se recimo kilogram punomaskog sjeničkog sira prodaje po ceni od 800 do 1000 dinara.

Vesnić je posebno zadovoljan subvencijama koje su dodeljivane od resornog ministarstva, a bile su rekordne ove godine. “Imali smo 18 hiljada dinara po hektaru obradive površine, 40 hiljada dinara za matična grla i nadamo se da će te subvencije i u naredoj godini ići uzlaznom putanjom, a sve u cilju da sačuvamo ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, jer je definitivno tačno da ako je jako selo biće jaka i Srbija”, zaključio je Vesnić.

Biljana Veljović

 

Podeli