DruštvoEkologijaVesti

Ekološka edukacija za đake osnovnih škola

Već tri godine zaposleni u JKP “Gradska čistoća” kontinuirano rade na povećanju ekološke svesti kod đaka osnovnih škola. Jedna od takvih edukacija održana je u osnovnoj školi “Jošanica” u Lukarima. Tamo su đaci nižih razreda učili o reciklaži i načinima na koji ona može da se vrši. U narednom periodu u edukacijima će učestvovati i centar za decu Duga.

Uz pesme, kostime od reciklabilnog materijala ali i edukativni i zabavni sadržaj učenioci osnovne škole Jošanica u Lukarima usvojili su osnovne termine o reciklaži, adekvatnom upravljanju otpadom, zaštiti životne sredine. I najbitnije, oduševljeni su bili ovakvim časom i poželeli su da češće časovi budu interaktivni i zabavni kao današnji.

Ekološkinja Emina Đerković iz JKP „Gradska čistoća“ istakla je značaj ovakvih edukacija od malih nogu i priznaje da su reakcije itekako pozitivne što se i vidi u promeni ponašanja đaka koji kroz njih prođu. Takođe ona ističe i da je škola u Lukarima jedna od najasavesnijih u Novom Pazaru pa je zbog toga i nagrađena loptama za odbojku, košarku i rukomet kao i mrežama za ove sportove.

Nastavno osoblje priznaje da u redovnom programu za đake od prvog do četvrtog razreda nema dovoljno vremena za bavljenje pitanjima reciklaže ali da koriste svaku situaciju da sa decom razgovaraju o ekologiji.

 

Podeli