DruštvoVesti

Svaki uloženi dinar u toplanu na biomasu višestruko se isplatio

Svaki uloženi dinar u toplanu na biomasu višestruko se isplatio, kažu nadležni. Bile su potrebne svega dve grejne sezone da bi se potvrdila opravdanost realizacije tog kapitalnog projekta. Toplotna energija do domova korisnika centralnog grejanja doprema se bez ikakvih problema, a ostvareni su brojni benefiti. Jedan od njih je i smanjeno emitovanje štetnih materija u vazduh, što je bio primarni motiv lokalne samouprave da realizuje taj kapitalni projekat.

Radovi na izgradnji najmodernije toplane na biomasu u Srbiji zvanično su počeli krajem februara 2022. godine. Radovi su tekli planiranom dinamikom i Novi Pazar je za svega sedam meseci dobio topanu koja je predstavljala jednu od najvećih investicija.

Osim toga, njena izgradnja za stanovnišvo bila je višestruka. Građena je sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti, ali pre svega radi očuvanja životne sredine, rekao je glavni koordinator tog projekta Faruk Suljević.

On dodaje da se zbog opravdanosti ovog projekta, sa realizacijom aktivnosti u ovoj oblasti i dalje nastavlja.

Toplana u centru grada otišla je u zaborav, pa osim svih benefita ostvarenih izgradnjom nove toplane koju osećaju svi korisnici centralnog grejanja, posebno su stanari zgrada iz samog cenrtra uvideli promene.

Ekspert Faruk Suljević naglašava da je od izuzetnog značaja što će objekti čija je izgradnja u toku imati toplane koje će trošiti ekološki prihvatljive energente.

Vrednost toplane na biomasu premašila je sedam miliona evra, građena je najvećim  delom sredstvima Nemačke i Švajcarske.

Podeli