DruštvoVesti

Najavljeno potpuno izbacivanje uglja iz sistema daljinskog grejanja u Novom Pazaru

Zdrava životna sredina i energetska efikasnost neki su od prioriteta kad je u pitanju Novi Pazar. Ka ostvarivanju tih ciljeva u ovom gradu biće potpuno izbačen ugalj iz sistema daljinskog grejanja.

”Jako nam je bitno da pomognemo gradu u Novom Pazaru da izbacimo ugalj iz sistema daljinskog grejanja. To je pre svega bitno za čisti vazduh, ali i za održiviju životnu sredinu te manju potrošnju električne energije i niže račune. Projektom unapređenja sistema daljinskog grejanja, koji će obuhvatiti gradove širom Srbije, fokusiraćemo se na Novi Pazar i kotlarnicu u naselju Lug. Radovi će započeti naredne godine i biti završeni pre početka sledeće grejne sezone kako bismo omogućili čistije snabdevanje svim građanima ovog područja,” izjavila je za RINU ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Ovaj ambiciozni projekat, čija je vrednost 880.000 evra, predstavlja ključni korak ka potpunoj eliminaciji upotrebe uglja u sistemu daljinskog grejanja. Ministarka se raduje što će kroz ovakve inicijative tokom naredne godine pomoći Novom Pazaru da potpuno pređe na čiste izvore energije, što će biti od izuzetne važnosti za sve njegove stanovnike.

”Kao Ministarstvo omladine i sporta, podržavamo ove inicijative koje imaju direktnu korist za našu zajednicu. Čist vazduh je osnovno pravo svakog stanovnika, a s ovim projektom pružamo podršku tome”, rekao je ministar Husein Memić.

Ova inicijativa Ministarstva rudarstva i energetike ne samo da obećava čistiji vazduh za građane Novog Pazara već i postavlja temelje za održivu budućnost, istovremeno pružajući podršku energetskoj efikasnosti i smanjenju troškova za građane. Očekuje se da će ova ulaganja imati dugoročne pozitivne efekte na kvalitet života i okoline u ovom regionu.

 

RINA

Podeli