DruštvoVesti

Odražana tradicionalna zimska škola za poljoprivrednike

Tradicionalna zimska škola za poljoprivrednike održana je u Svečanoj sali Kulturnog centra. Poljoprivredna savetodavna stručna služba obezebdila je predavače koji su se ovoga puta najviše bavili zaštitom i bezbednošču traktorista na javnom putu. Savet za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara obezbedilo je 50 rotacionih žutih svetala koji su podeljeni poljoprivrednicima.

Kako bi stalno išli u korak sa promenama i modernizacijom novopazarski poljoprivrednici redovno posećuju zimske škole na kojima čuju neophodne informacije koje im pomažu u unapredjenju proizvodnje ali i zaštiti u saobraćaju.

Poljoprivredna savetodavna stručna služba tradicionalno već 14 godina organizuje zimsku školu u decembru kada poljoprivrednici nemaju mnogo posla u polju.

“Planiramo šta ćemo da imamo od posla u idućoj godini. Imamo eksterne i domaće predavače i savetodavce. Želimo da poljoprivrednici dobiju malo još znanja i upute kako bi bili u trendu sa novinama. Danas konkretno imamo goste iz Agencije za bezbednost saobraćaja gde ćemo govoriti o temi bezbednosti učesnika saobraćaja”, kazao je direktor PSSS-a Nihad Hasanović.

Ispred Agencije za bezbednost saobraćaja Veljko Ćurčić istakao je da je veoma bitno da traktoristi imaju svu potrebnu zaštitu na traktoru kao što je zaštitna kabina, zaštitini ram, rotaciona svetla i ostala zaštitna oprema u saobraćaju.

“Glavni cilj jeste da pričamo malo s ljudima na temu njihove bezbednosti. Da pokažemo neke primere saobraćajnih nezgoda koje su se dešavale sa vozačima traktora. Da skrenemo pažnju na ponašanje vozača na ispravnost traktora. Na tehnički pregled koji traktor mora da prođe i na osnovne saobraćajne signalizacije na traktoru, sa ciljem da budu što bezbedniji kao učesnici u saobraćaju i da se smanji broj i saobraćajnih nezgoda i posledica koje one nose ali kojima učestvuju vozači traktora”, objasnio je za RTV Novi Pazar Ćurčić.

 

Prisutnima se obratio i predsednik privremenog organa Novog Pazara Nihat Biševac koji je naglasio da dobra saradnja poljoprivrednika doprinosi tome da se iz godine u godinu budžet za poljoptivrdu povećava.

“Od 2017. godine postoji poseban račun određen za poljoprivredu koji iz godine u godinu raste. Ove godine taj iznos je najveći I iznosi 25 miliona je učešće Grada a vaše 30%. Ukupan iznos novca, koji je izdvojen iz budžeta za proteklih 6 godina, je 90 miliona dinara. Mislim da nema poljoprivrednog gazdinstva da tokom ovih godina nije dobilo jednu ili vise mašina od projekta koje smo realizovali”, kazao je Biševac.

Doskorašnji predsednik Saveta za bezbednost saobračaja grada Novog Pazara Mirsad Jusufović podestio je na sve aktivnosti koje su realizovali u cilju što bezbednijeg saobraćaja u gradu i okolini ali i da su i prošle godine podelili oko 100 rotacionih žutih svetala a ove godine još 50.

“Savet za bezbednost saobraćaja je prošle godine podelilo oko 100 žutih rotacija. Danas ćemo podeliti još 50. Voleo bih da tih 150 rotacija da se stvarno priključe, da se stvarno koriste i budu na tim traktorima. To je bitno kako zbog vas tako i zbog drugih učesnika u saobraćaju. Da skrenemo pažnju sami sebi, svojoj okolini, sinovima, očevima da je traktor kao jedno sporo vozilo predstavlja neku opasnost na putu”, istakao je Jusufović.

Direktor Savetodavne stručne službe Nihad Hasanović najavio je da će se u narednim danima organizovati predavanja za sve poljoprivrednike za ostale grane poljoprivrede.

A.A.

Podeli