DruštvoVesti

Veliko intesovanje za preventivne preglede

Novopazarke su i ovog vikenda iskazale veliko interesovanje za preventivne preglede. U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda protiv karcinoma dojke u Novom Pazaru su juče pregledane 72 žene. Za tri pacijentkinje je iskazana potreba za mamografijom, a rezultati proteklog dana su zadovoljavajući, jer nije dijagnostifikovan niti jedan slučaj maligniteta.

U intervalu od 8 do 16 časova na Odeljenju radiologije u Novom Pazaru obavljena su 72 ultrazvučna pregleda dojke i tri mamografije.  Interesovanje je bilo mnogo veće, jer su se u vikend danu za preventivne preglede lekaru javljale i onkološke pacijentkinje, što ne bi trebalo da je slučaj. U prvih polsa sata svi termini su bili popunjeni.

 ”Veliko je interesovanje i u jutarnjim časovima imali smo oko 200 žena, što je nemoguće pregledati. Veliki broj njih su onkološki pacijenti, a ovo nije vrsta pregleda za njih”, obasnio je načelnik radiologije dr Jusuf Nuković.

Podsetio je da su ovakvi preventivni pregledi prvenstveno za zdrave žene, kod kojih bi se eventualno mogli, u ranoj fazi otkriti počeci bolesti.

Doktor Nuković je naglasio da je karcinom dojke podmukla bolest koju bol ne najavljuje u ranoj fazi, kada je mogućnost izlečenja veća, već obično onda kada je već kasno.

S ozbizom da je prevencija od suštinske važnosti kada je u pitanju uspešno izlečenje karcinoma dojke, doktor Nuković podseća da je osim samopregleda, veoma važno obaviti ultrazvučni pregled jednom godišnje.

 

 

Podeli