DruštvoVesti

“16 dana protiv nasilja nad ženama”

Globalna kampanja “16 dana protiv nasilja nad ženama” je u toku, a završiće se 10.decembra na Međunarodni dan ljudskih prava. U okviru ove kampanje Savet za rodnu ravnopravnost pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara, Ambasade Kanade i Ministarstva kulture, sprovešće  niz aktivnosti vezanih za ovu temu. Kampanja je ove godine krenula od OŠ “Đura Jakšić” iz Trnave.

“Kao i prethodnih osam, tako smo i ove godine krenuli snažno u realizaciju ove kampanje jer nam je cilj da što više pričamo na ovu temu i građanima  podignemo svest koliko je važno dići glas protiv bilo kog vida nasilja”, rekao je ispred Akademske inicijative “Forum 10”, Fahrudin Kladničanin. Dodao je da će u narednim danima biti organizovane razne debate na pomenutu temu, biće projekvije filma, govoriće advokati specijalizovani za slučajeve nasilja itd. Kladničanin je rekao da u Novom Pazaru na sreću nema smrtnih slučajeva izazvanih porodičnim ili partnerskim nasiljem, ali ima dosta prijava da je nasilje nastupilo. Kazao je da treba pohvaliti novopazarski Centar za socijalni rad koji veoma odgovorno i brzo reaguje na prijavljene slučajeve, kao i policijska stanica Novi Pazar.

Ispred Saveta za rodnu ravnopravnost Banina Muderizović je istakla da su ove godine u fokusu kampanje mladi koji su pokretači borbe protiv nasilja nad ženama. Od Ministarstva prosvete dobijene su smernice koje tematske celine se trebaju obraditi, a odnose se na toleranciju,međusobno  poštovanje i uvažavanje, solidarnost, poštovanje različitosti itd. Pozvala je sve zaiteresovane da u sredu, 6.decembra od 11 sati u foajeu Kulturnog centra proprate projekciju filma koji govori o nasilju, a koji je prvenstveno priptemljen za šlolarce.

Ošnovna škola “Đura Jakšić” iz Trnave bila je polazna tačka za početak realizacije projekta “16 dana protiv nasilja nad ženama”. “Nama je drago da je naša škola prepoznata kao obrazovna ustanova koja sprovodi preventivne aktivnosti. Ovo je projekat koji samo nastavlja te naše aktivnosti gde mi kod učenika razvijamo svest o pravovremenoj reakciji na bilo koji vid nasilja”, kazala je ditektorka OŠ “Đura Jakšić” iz Trnave.

Podaci govore da je u toku prošle godine u Srbiji u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 27 žena, a u poslednjih 10 godina čak njih 300. To su alarmantni podaci koji ukazuju da su ovakve aktivnosti edukativnog sadržaja jako važna za zajednicu, naročito kada su ciljna grupa tih aktivnosti mladi.

 

 

Biljana Veljović

 

Podeli