DruštvoKulturaVesti

Datiranje istorijskog Mushafa u Muzeju Ras Novi Pazar otkriva bogato kulturno nasljeđe grada

Na prezentaciji projekta “Proučavanje i hronološko određivanje mushafa biblioteke Muzeja Ras Novi Pazar” u Muzeju “Ras” Novi Pazar, istaknuti stručnjaci kao što su arheolog Mustafa Baltić i turkolog teolog Nesip Pepić, zajedno sa stručnom ekipom iz Državnog arhiva iz Kaira, predstavili su rezultate fascinantnog istraživanja.

Ovo istraživanje je omogućilo hronološko određivanje mushafa, među kojima se ističe jedan Kur’an nastao u 16. vijeku, a koji je, prema ekspertizi Hasana Mohamedeina Sahla, datiran i do 18. vijeka. Detaljnom analizom zapisa na kraju mushafa, identifikovan je jedan od vlasnika ovog značajnog artefakta.

Osim ovog Kur’ana, Muzej Ras Novi Pazar čuva veliki broj drugih rukopisa iz perioda 16. i 17. vijeka, što jasno svjedoči o bogatom kulturnom nasljeđu i značaju Novog Pazara u to vreme.

Važno je istaći da je projekat dobio podršku Ministarstva kulture  i informisanja Srbije, što je doprinijelo širokoj pažnji koju je izazvao kako među stručnom zajednicom tako i širom javnošću. Ministarstvo kulture Republike Srbije takođe je podržalo ovaj izuzetno značajan poduhvat.

Ovo istraživanje ne samo da doprinosi boljem razumijevanju kulturnog nasljeđa Novog Pazara, već i naglašava važnost očuvanja i proučavanja istorijskih artefakata za buduće generacije.

Podeli