DruštvoVesti

”Important” uspešno realizovan

Prekogranični projekat o unapređenju reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori – Important, uspešno je završen. Realizovan je tokom protekle dve godine i dao je višestruko značajne rezultate. Za poslednjih godinu dana obavljeno je više od 2000 preventivnih pregleda, a pregledano je čak 8 odsto žena, koje nikada ranije nisu obavile ginekološki pregled. Rezultati projekta saoptšteni su na okruglom stolu koji su danas organizovali Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA i Dom zdravlja Novi Pazar.

Povećan broj preventivnih pregleda, buđenje svesti kod žena o značaju prevevrevencije u domenu reproduktivnog zdravlja i smanjen broj slučajeva karcinoma grlića materice, rezultati su od suštinske važnosti.

”Mogu sa ponosom da kažem da smo puno toga postigli. To je za početak super, mada još nismo zadovoljni i nećemo sigurno stati na ovome. Za poslednjih godinu dana uradili smo preko 2000 preventivnih ginekoloških pregleda i uspeli smo, za razliku od mnogih drugih sredina gde karcionom grlića materice raste, da smanjimo broj takvih slučajeva u našem gradu. Povećali smo broj predmalignih promena na grliću, koje se uspešno leče samo lokalnom intervencijom. Na taj način mi smo mnogim ženama uspeli da sačuvamo matericu i njeno reproduktivno zdravlje”, izjavila je načelnica Dispanzera za žene Doma zdravlja u Novom Pazaru mr. dr Mirsada Ličina.

Dobijena značajna medicinska oprema

S ciljem bolje opremljenosti zdravstvenih ustanova i skraćivanja perioda čekanja na ultrazvučne preglede ovim projektom obezbeđena je i vredna medicinska oprema. Ipak, jedan od najznačajnijih rezultata projekta je, prema rečima direktora Doma zdravlja, dr Ervina Ćorovića, taj da je pregledano čak osam odsto žena, koje nikada ranije nisu obavile ginekološki pregled.

”To je možda najznačajniji uspeh projekta, koji je imao i značajne finansijske efekte za naš Dom zdravlja. Ukupna vrednost projekta u Srbiji je bila više od 140 hiljada evra. Najveći deo opreme pripao je našem Domu zdravlja. Dobili smo vozilo za obilazak udaljenih seoskih ambulanti u vrednosti od oko 15 hiljada evra. Tu su i: ultrazvučni aparat vredan 20 hiljada evra, dve ultrazvučne stolice od po 8 hiljada evra i dva seta ginekološke opreme pojedinačne vrednosti od po hiljadu i po evra”, izjavio je direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru dr Ervin Ćorović.

Povećan stepen informisanosti žena

Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA prezentovala je rezultate istraživanja o značaju ovog projekta.

”Pravo svakog pojedinca je da bude informisan, kako bi informacije koristio u službi svoga zdravlja, a prvenstveno je pravo svake žene da bude zdrava. Uloga SEDE ogleda se u podršci realizaciji projekta, u čijoj završnici je i današnji okrugli sto. Predstavljeni su rezultati istraživanja sprovedeni u dve etape, 2022. i 2023. godine. Rezultati ukazuju da je došlo da blagog statističkog pomaka po pitanju informisanosti žena o reproduktivnom zdravlju. Ovakva istraživanja treba da posluže organizacijama od značaja za iznalaženje sistemskog rešenja za povećanje obima preventivnih pregleda, a samim tim i broja obolelih”, izjavila je dr Amela Lukač Zoranić, rukovodilac Sektora za obrazovanje, mlade i inovacije u agenciji SEDA.

Projekat za unapređenje reprodukrtivnog zdrvlja realizovan je od 1. decembra 2021. do danas, u sklupu IPA 2 programa prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore odnosno novopazarskog Doma zdravlja i crnogorske organizacije FORS.

 

Podeli