DruštvoVesti

Predstavljen program podrške ‘’Radimo za prirodu’’

Organizacija ENECA i Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA, organizovali su u Novom Pazaru prezentaciju programa podrške pod nazivom ‘’Radimo za prirodu’’. Program je namenjen registrovanim poljoprivrednim grazdinstvima, seoskim turističkim domaćinstvima, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i fizičkim licima koji žele da započnu ili unaprede poslovanje doprinoseći očuvanju životne sredine. Konkurs je otvoren do 25. decembra ove godine.

Program podrške se odnosi na opštine na čijim teritorijama se nalaze zaštićena područja Srbije kao što su: Park prirode Golija, Nacionalni park Đerdap, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i parkovi prirode Stara Planina i Radan.  Zainteresovani mogu kandidovati projektne predloge koji će doprineti očuvanju životne sredine i lokalnih zajednica, istovremeno omogućavajući rast i razvoj poslovanja u oblasti poljoprivrede i turizma.

”Cilj programa je pružiti stručnost, znanje i finansijsku podršku poslovnim inicijativama koje žele smanjiti svoj uticaj na životnu sredinu, primeniti inovativne poslovne prakse i stvoriti novu vrednost. Najboljim poslovnim inicijativama biće dodeljena finansijska donacija u iznosu od 5 do 10 hiljada američkih dolara, uz prateću nefinansijsku podršku”, izjavio je ispred organizacije Eneca Milivoje Jovanović.

Principi ‘’zelene ekonomije’’ u budućnosti će biti zakonska obaveza. Svi oni koji žele da konkurišu za program podrške ‘’Radimo za prirodu’’, mogu to učiniti do 25. decembra. Stručnu i savetodavnu pomoć mogu dobiti i u agenciji SEDA.

Program podrške “Radimo za prirodu!” deo je petogodišnjeg projekta “Zajedno za životnu sredinu”, a organizuju ga Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA.

 

Podeli