DruštvoVesti

Otvoren  Jesenji likovni salon  2023.

Jesenji likovni salon 2023. otvoren je u Galeriji MMC, a 25 umetnika izložilo je svoje radove na temu “Slobodna Palestina-ćutanje je zločin”. Uredništvo MMC donelo je odluku da nagrade neće biti dodeljene pojedincima već da će sredstva iz novčanog fonda biti uplaćena narodu Palestine.

“Ono što se danas događa u Palestini, promenilo nas je sve. Promenilo je način na koji vidimo svet oko nas, ustaljene dogme o takozvanim i samozvanim “demokratskim sistemima” Zapadnog sveta. Kako je svet dozvolio ovakvu vrstu genocida i stradanja palestinskog naroda?!  Ko smo mi? Da li je ovo kraj humanosti? Da li je moguće da stotine miliona glasova, vapaja, vrisaka, ruku sa podignutim palestinskim zastavama samo odjekuju u prazno?! Da li je moguće da upiranje prstom u očiglednog zločinca i dalje nije dovoljno da se patnja ovog naroda, koja traje sedam i po decenija, konačno završi? Da li zvuči nemoguće da oni trebaju da žive normalan, dostojanstven i spokojan  život na svojoj zemlji? Istina je jedna. Ova  nepravda učinjena palestinskom narodu ne može se izbrisati, niti zaboraviti. Nikad. “, kazale je urednica izložbenog programa i jedna od učesnica Salona, Amra Hodžić Jejna.

Ona je dodala ja je ovu izložbu  izrodila tuga, saosećanje, nemoć, bes, ljubav, neverica, očaj. Svi radovi su dijalozi umetnika, neizrečene misli, prigušena, a razdiruća bol, svakodnevno vizelno i emocionalno nasilje, mentalne slike koje će nas pratiti dok smo živi. “Ideja je došla spontano, kao i uvek kad se osećamo nemoćno i kada znamo da umetnost može i mora biti utočište razumu i ljubavi. Ova jesen je obeležena krvlju i stradanjem nevinih, a dela koja su nastala iz toga samo su jedan segment naših emocija.

I kasno je da sutra kažemo da nikada nećemo zaboraviti. Zato smo podigli glas danas!””, dodala Amra Hodžić Jejna.

Radovi će biti dostupni likovnoj publici do 14. decembra.

Biljana Veljović

 

Podeli