DruštvoVesti

Realizacija projekta pošumljavanje grada Novog Pazara

Javno komunalno preduzeće “Gradska Čistoća” u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine danas sprovodi projekat „Zelena regulativa Novog Pazara“, odnosno pošumljavanja javnih površina. Cilj projekta je pored ozelenjavanja svih slobodnih javnih površina u Gradu  i poboljšanje kvaliteta vazduha.

Projekat „Zelena regulativa Novog Pazara“ ima za cilj poboljšanje zelenih površina Grada Novog Pazara. Ovo je još jedan u nizu projekata koji se sprovode u našem gradu, istakao je predsednik privremenog organa u Novom Pazaru Nihat Biševac.

“Ovaj projekat sigurno će poboljšati ozelenjavanje Pazara za šta Grad pored niza projekata i sam izdvaja sredstava kako bi oplemenio prazne javne površine. S tim u vezi je i početkom godine podeljeno 5000 sadnica. U pitanju su jabuke i šljive koje su podeljene našim sugrađanima. Nastavićemo i dalje da radimo na ozelenjavanju našeg grada i poboljšanju kvaliteta vazduha”, kazao je za RTV Novi Pazar Biševac.

Šef odseka za zaštitu životne sredine Rastko Arsenijević istakao je da su sadnice sa busenom što doprinosi boljem kvalitetu samih sadnica. Kako je rekao preko 95 odsto sadnica će se primiti.

“Radi se o 1200 sadnica od kojih nam je danas stiglo 50 odsto dok će ostalih 50% doći do kraja nedelje. Razlog što tek sad sadimo je to što vegetacija nije do sada dozvoljavala da se sadnice vade iz rasadnika”, objasino je Arsenijević.

“Pošumljavaćemo ne samo lokacije van grada već i urbane gradske zone. Radićemo zamenu dotrajalih stabala i onih kojima je potrebna zamena. U pitanju su autohtone vrste. Kada su u pitanju lišćare to su lipe, hrastovi, ukrasne vrste kao što su jabuka i Šljiva. Od četinara imamo smrču, jelu pančićevu omoriku, beli i crni bor”, kazala je pejzažni arhitekta Nađa Imamović Gusinac.

Ovim projektom želi se takođe poboljšati kvalitet vazduha u gradu, kazala je Imamović Gusinac. Ona je dodala i da je ukupna vrednost projekta 6.329.994 dinara od kojih će Ministarstvo za zaštitu životne sredine sufinansirati sredstva u iznosu od 5 miliona dinara.

A.A.

Podeli