DruštvoVesti

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Svetska zdravstvena organizacija je počela da obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa svake godine 14.novembra. Obeležava ga kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog eskalacije zdravstvene opasnosti koju predstavlja dijabetes. U našoj zemlji, ovaj zdravstveni problem ima preko 700 000 ljudi. U Novom Pazaru od šećerne bolesti svakim danom oboleva sve veći broj građana.

“Razloga za povećan broj obolelih od dijabetesa su mnogostruki. Tu se podrazumeva loša i nepravilna ishrana, neuredan život, slaba fizička aktivnost, upotreba duvana, a najveći uzročnik je stres”, kazao je endokrinolog doktor Ahmedin Garčević. On dodaje da se šećerna bolest dobija i uz genetske predispozicije. Garčević iznosi podatke da je pre dvadestak godina broj obolelih od dijabetesa u svetu bio oko 200 miliona, a da je ta brojka danas porasla na čak 500 miliona. “Ono što je frapantno jeste da se na tu brojku  računa da je svaki treći stanovnik oboleo od šećerne bolesti, a da nije dijagnostikovana. To se naročito odnosi na zemlje u razvoju, a na žalost Novi Pazar kao grad beleži povećan broj takvih slučajeva. Ima pacijenata koji imaju simptome šećerne bolesti ali se javljaju u momentu kada je kasno i kada se jave velike komplikacije”, ističe doktor Garčević.

Kako je rekao, šećerna blest se sa pravom naziva “tihi ubica”, posebno kada se govori o šećernoj bolesti tipa dva. Ima dosta obolelih od tipa jedan među mlađom populacijom, već od 30 godina starosti, koja se evidentira potpunim izostankom insulinske sekrecije. Ti bolesnici su od prvog dana zavisni od insulinske terapije.

Simptome na koje treba obratiti pažnju i javiti se lekaru ukoliko ih imate su učestalo mokrenje, previlika žeđ, opšta malaksalost, zamaranje, pojačan apetit za hranom, a u isto vreme smanjenje telesne težine. Ono što je zabrinjavajuće jeste da veliki broj mladih dvojaka, čak od dvadesete godine života imaju šećer, odnosno sindrom policističnih jajnika.

“Bolesnici koji se jave na vreme i koji redovno idu na preglede i piju terapiju, sa dijabetesom mogu da žive sasvim normalno i da dočekaju duboku straost”, ističe endokrinolog, doktor Ahmedin Garčević.

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti je najveća svetska kampanja za podizanje svesti o dijabetesu, i uspeva da dopre do preko milijardu ljudi u više od 160 zemalja. Kampanja skreće pažnju na pitanja od najveće važnosti za svet dijabetesa i drži dijabetes čvrsto u žiži javnosti.

Dijabetes je glavni uzrok slepila, otkazivanja bubrega, srčanog udara, moždanog udara i amputacije donjih udova. Zdrava ishrana, fizička aktivnost i izbegavanje upotrebe duvana,mou sprečiti ili odložiti dijabetes tipa 2. Pored toga, dijabetes se može lečiti i njegove posledice mogu se izbeći ili odložiti lekovima, redovnim pregledom i lečenjem komplikacija.

Biljana Veljović

Podeli