DruštvoVesti

Beskonačni putevi znanja

Kada je 26. oktobra  2006. godine osnovan Državni univezitet u Novom Pazaru, visoko obrazovanje postalo je dostupno hiljadama mladih ljudi  na jugozapadu Srbije.

Iza tog velikog poduhvata stajao je matematičar i naučnik međunarodne reputacije, profesor koji je predavao na univerzitetima u zemlji i inostranstvu, bio na mnogim čelnim funkcijama  u sistemu visokog obrazovanja Republike Srbije-prof. dr Ćemal Dolićanin.

Državni nuniverzitet  u Novom Pazaru 18. godišnjicu dоčekao je  bez svog prvog rektora. Preminuo je nedavno, iznenada, radeći do poslednjeg dana života.

Dokumentarna emisija o nedavno preminulom prof. dr Ćemalu Dolićaninu, prvom rektoru Državnog univerziteta u Novom Pazaru, biće emitovana na drugom kanalu RTS-a, u okviru obrazovno-naučnog  programa, 8. novembra ove godine, s početkom u 22.30 minuta.

Ova priča o njemu nastala je još pre pet godina s namerom da predstavi  čoveka kakav se retko sreće, a danas je svojevrsni omaž njegovom radu i delima. O tome govori on sam, ali i ključni ljudi visokog obrazovanja Srbije, akademici,eminentni univerzitetski profesori, saradnici i  nekadašnji studenti.

Podeli