DruštvoVesti

Memić: Danas je mnogo bolja situacija u Srbiji po pitanju tretmana dece sa dijabetesom

Tribina Udruženja Alarm pod nazivom Dijabetes u Srbiji danas organizovana je u Beogradu, a ministarka zdravlja Danica Grujičić je tim povodom izjavila da je Ministarstvo učinilo sve da sa udruženjima pacijenata napravi interaktivan odnos, jer ona znaju gde su šupljine u sistemu.

Taj vaš zahtev uvek treba prvo da bude prema institucijama sistema, treba da bude vrlo glasan i protestujući ukoliko institucije sistema ne reaguju, ja sam uvek za to – rekla je ona.

Ministarka je dodala da Ministarstvo zdravlja i udruženja roditelja pacijenata treba da rade zajedno.

– Ja vas ne doživljavam kao neprijatelje, ja od vas očekujem konstruktivnu kritiku kako ćemo nešto da ostvarimo – rekla je ona.

Ministar turizma i omladine Husein Memić, koji je roditelj deteta obolelog od dijabetesa i jedan od osnivača udruženja Alarm izjavio je da je danas mnogo bolja situacija u Srbiji po pitanju tretmana dece sa dijabetesom, nego što je bila pre par godina kada je Srbija zaostajala za zemljama iz regiona.

– Mi smo do pre nekih godinu, dve kasnili za okruženjem, imali smo samo jednu pumpu i senzor za dijabetes. Izašla je vest da ćemo imati još jednog proizvođača senzora koji je najbolji u svetu. Sada imamo tri pumpe i tri senzora – rekao je on.

Dodao je da postoji i Protokol za obrazovanje za osnovne i srednje škole o ponašanju nastavnog kadra prema učenicima koji su oboleli od dijabetesa, koji bi tek trebalo da zaživi.

– Da profesori i nastavnici znaju šta znači protokol, da uvedemo što pre protokol u vrtićima. Bitno je da nemamo te informacije kao što su se skoro žalili roditelji u udruženju da ne mogu dete da prime u vrtić, jer nema niko da mu da insulin rekao je on.

Predstavnik Udruženja Alarm Aleksandar Ružičić objasnio je da je to udruženje od svog osnivanja u martu mesecu ove godine doprinelo tome da se donese niz  pozitivnih promena za sve usluge kada je reč o dijabetesu, pogotovo za decu i mlade.

– Osnovni moto kada smo osnivali udruženje bio je ko će ako neće roditelji. Moram napomenuti da su nam sva vrata bila otvorena i od Ministarstva zdravlja, RFZO, kao i od Ministarstva prosvete – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Udruženje Alarm je za svoj cilj postavilo to da deca obolela od dijabetesa žive što kvalitetnije.

Podeli