DruštvoVesti

Preventivni pregledi i ovog vikenda

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u subotu 20. i nedelju 21. oktobra, od 8 do 16 sati u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije biće organizovani preventivni pregledi. Za pregled nije potrebno zakazivanje, građani treba samo da dođu do zdravstvene ustanove od 8 do 16 sati. Ovog vikenda planirani su preventivni pregledi štitaste žlezde, i to ultrazvučni pregled, kao i određivanje nivoa hormona štitaste žlezde (TSH, FT4, antitereoglobulinska antitela).

“Za vikend će biti organizovani  preventivni pregledi za one pacijente koji do sada nisu znali da imaju problem sa štitastom žlezdom. Pacijenti se najpre javljaju Domu zdravlja gde će obavuti preglede bez najave, bez zakazivanja , nakon  toga imaće prilliku da odrade I laboratorijske analize  , ali i ultrazvuk štitaste žlezde koji će se uraditi u diagnostičkom centru. Dakle ovde se radi trijaža i odavde se upućuju pacijenti za rezultate, tumor markere, hormone, sve što je vezano za štitastu žlezdu, ali će se raditi I ultrazvuk štitaste žlezde. Sutra će raditi internisti,endokrinolozi, a u nedelju naši radiolozi ultrazvuk štitaste žlezde”, rekao je direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović.

On je istakao da su preventivni pregledi od velikog značaja, jer  uvek bude novootkrivenih slučajeva koji do tog dana nisu znali da su bolesni, te pozvao građane da doću, jer je ovo najlakši mogući način da da dođu i provere svoje zdravlje.

Pregledi se organizuju za odrasle osobe koje ranije nisu imale detektovano oboljenje štitaste žlezde.

Prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

Podeli