DruštvoVesti

Interpretacije drugosti – izložba i debata o hidžabu

”Interpretacije drugosti – hidžab kao fenomen konstruisanja i osporavanja identiteta”, naziv je debate koja je danas održana u novopazarskom Muzeju Ras. Dan ranije, na istu temu, u galerijskom prostoru Muzeja, otvorena je izložba fotografija Irfana Ličine i Srđana Veljovića. Jedan od osnovnih razloga realizaciju ovakvog projekta je nejednako prisustvo i stereotipna reprezentacija žena u različitim formatima medija – istakli su organizatori izložbe iz Akademske inicijative ”Forum 10”.

Izložbom fotografija organizatori su želeli da aktuelizuju temu hidžaba kao fenomena konstruisanja i osporavanja identiteta. Takođe, namera im je bila i da podstaknu na dijalog različite aktere i akterke u široj društvenoj zajednici.

Prema rečima projektnog direktora Foruma 10, Fahrudina Kladničanina, projekat treba da doprinese boljem razumevanju ponašanja pripadnica islamske veroispovesti sa hidžabom. I nije slučajno što je izložba prvo organizovana u Novom Pazaru. Kako je najavljeno, naredne godine biće prikazana i u nekoliko gradova širom Srbije.

Za fotografe, autore izložbe, ovo je, kažu, bio izazovan zadatak i zanimljivo iskustvo.

”Smatram da smo kolega Srđan i ja, svako na svoj način, uspeli da prikažemo i približimo publici ovu temu o hidžabu. Nadam se da smo donekle uspeli da razbijemo stereotipe i predrasude prema ženama sa hidžabom. Meni je takođe bilo interesantno da čujem priče žena, iako sam odavde i sve mi je to poznato”, izjavio je jedan od autora Irfan Ličina.

Nakon svečanog otvaranja izložbe, o hidžabu se i debatovalo u galerijskom prostoru muzeja. Odbornica sa hidžabom Senada Leković smatra da je ovo korisna i neiscrpna tema.

”Hidžab nikako ne bi smeo biti definisan kao smetnja za napredovanje žene u bilo kom smislu” – naglasila je Leković.

Izložba i debata o hidžabu su zapravo još jedna aktivnost kojom organizatori iz ”Foruma 10” pokušavaju da ukažu na suštinu interkulturalne komunikacije i dijaloga.

Podeli