DruštvoVesti

Radionica za srednjoškolce „Pričajmo o mentalnom zdravlju“

Povodom obeležavanja svetskog dana mentalnog zdrvlja u saradnji sa Kancelarijom za mlade Udruženje psihologa je organizavalo radionicu na temu Pričajmo o mentalnom zdravlju. Cilj je da se okupi što više mladih i da se osnaže da pričaju na temu mentalnog zdravlja kao i prepoznavanja ranzih znakova koji utiču na mentalno zdravlje.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana mentalnog zdravlja „Pravo na mentalno zdravlje” uključuje pravo na zaštitu mentalnog zdravlja, pravo na dostupno, pristupačno, prihvatljivo i kvalitetno lečenje i negu, kao i pravo na slobodu, nezavisnost i uključivanje u zajednicu. Tim povodom je Udruženje psihologa organizovalo radionicu za mlade.

“Cilj nam je bio da okupimo što više mladih da ih osnažimo da što češće pričaju na ovu temu kao i da prepoznaju rane znakove koji mogu ukazati na narušeno mentalno zdravlje. Pričaćemo i o faktorima koji utiču na mentalno zdravlje, kako kao pojedinci možemo unaprediti lično mentalno zdravlje i kako pružiti podršku onima kojima je pomoć potrebna”, istakla je psiholog Nataša Leštanin iz Udruženja psihologa.

Kancelarija za mlade već duži niz godina radi na ovoj temi i organizuje radionice i tribine na temu mentalnog zdravlja, kazala je analitičar Aida Dragolovčanin. Ona je istakla da je ovo veoma bitna tema i da se mladi trebaju što više uključiti u ovakve radionice.

“Mnogo se malo priča o mentalnom zdravlju a mnogo je zastupljeno i mnogi mladi ljudi ne znaju kako da se suoče i reše takve probleme. Koji su to problemi, kako počinju i šta donosi loše mentalno zdravlje, da li je to anksioznost kod mladih ili neka vrsta nasilja. Baš zato i služe ovakve radionice kako bi im se pojasnilo na koji način mogu da prepoznaju i reše takve probleme ukoliko ih imaju ili znaju nekoga kome je mentalno zdravlje narušeno”, kazala je Dragolovčanin.

Iz Udruženja psihologa najavljuju da će i ove godine nastaviti sa radom usluge pod nazivom “Klub za decu i mlade” gde će se raditi sa mladima upravo na temu mentalnog zdravlja kao i temama koje se tiču malde populacije.

A.A.

 

Podeli