DruštvoVesti

Stara hidrocentrala u vlasništvu grada

Gradonačelnik Nihat Biševac i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić potpisali su ugovor kojim stara hidrocentrala u centru Novog Pazara, bez naknade prelazi u vlasništvo grada. U budućnosti, na ovom mestu će se, uz restauraciju i očuvanje autentičnosti zdanja, razviti Turistički info centar.
„Objekat je do sada bio u vlasništvu Republike Srbije, a o danas u vlasništvu je građana Novog Pazara. Znajući da objekat spada u nepokretna dobra od izuzetnog značaja u Republici Republici, potpisivanje ugovora ima još veći značaj“, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.
„Objekat se uklapa u ambijentalnu celinu Stare čaršije i tvrđave, od pre nekoliko meseci u vlasništvu grada je Bezistan tako da danas zaokružujemo važnu celinu. Potpisivanje i ovog ugovora plod je dobre saradnje sa Vladom Srbije, sa predsednikom Srbije i Direkcijom za imovinu, čijim predstavnicima zahvaljujem na brzoj realizaciji jedne, za ovaj grad, sjajne ideje“, poručio je gradonačelnik Biševac.
Stara hidrocentrala nije u funkciji od 1975. godine a reč je o objektu u srcu grada, izgrađenom davne 1931. godine.
„Zbog istorijske važnosti objekta ovaj potez je potpuno logičan a posebno želim da zahvalim gradonačelniku i njegovom timu koji se trude da na sve načine, koliko god mogu, doprinesu razvoju Novog Pazara. Vlada takve inicijative podržava, potpisivanje ovakvog ugovora nije prvo, a nije ni poslednje jer biće još značajnih ugovora i o tome sm odanas dosta pričali“, zaključio je Vorkapić.
Direktor Turističke organizacije Novi Pazar Dejan Belojica kazao je da izuzetno značajan dan za Novopazarce i sve goste našeg grada predstavlja prvi korak u realizaciji ideje o formiranju info centra.
„Velelepan objekat, jedan od simbola grada služiće prvestveno u turističke svrhe, kao mesto gde će turisti dobijati sve značajne informacije, i odakle će, do različitih lokaliteta kretati organizovane turističke grupe. Istovremeno, multifunkcionalan prostor biće na raspolaganju za organizovanje različitih kulturnih dešavanja i svih onih lepih okupljanja koja fale građanima a imaju za cilj da promovišu grad i njegove posebnosti“, rekao je direktor TO, Dejan Belojica.
https://youtu.be/Y0WmOPXcA2s
Podeli